Reportáž: ako sa robí chiptuning?
Moderátor: Elvis
- stefan-celica
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Štvrtok, 25. Septembra 2008, 20:07
Re: Reportáž: ako sa robí chiptuning?
nechcem zacinat dalsiu temu tak to dam sem. Kamarat si na svojom Fiate Uno(upraveny do vrchu) dal cerpadlo s regulaciou tlakovania davkovania benzinu. Vysledok bol spotreba 30l na 100km a min zvysenie vykonu po 3roch tyzdnoch do dal ako bolo origo. A este ma plne priechodny vyfuk auto taha v nizkych no vo vyssich otackach je lenive moze to byt aj tym plnepriechodnym vyfuovym potrubim? Ja som mu hovoril ze by mal byt zachovany protitlak.
Toyota Celica T20 ST202 129kw 3SGE McPherson
376 916km, Evans Coolants, K&N, PUR 80Sh
Renault Trafic 2.0dci M9R L2H1 toto auto my bol čert dlžný
Subaru Legacy AWD 2.0 boxer EJ20 318 000km
- Elvis
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Pondelok, 26. Júla 2004, 12:30
- Kontaktovať používateľa:
rasto hahaha ten prizvuk, ale mas recht
a dik za koment.
stefan: uno je hlavne maloobjemovy motor fukany turbom, takze tam opatrne. Ale ked mu taha dole a hore nie, hm, divne, skor by som cakal aj hocijakych upravach presny opak. Ale takyto motor je jednoznacne menej citlivy na taketo zasahy ako atmosfericky.
stefan: uno je hlavne maloobjemovy motor fukany turbom, takze tam opatrne. Ale ked mu taha dole a hore nie, hm, divne, skor by som cakal aj hocijakych upravach presny opak. Ale takyto motor je jednoznacne menej citlivy na taketo zasahy ako atmosfericky.

Autá, ľudia, príbehy. Vyberáme tie najlepšie témy, príbehy a živé prenosy z motoršportu. volant.tv
- stefan-celica
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Štvrtok, 25. Septembra 2008, 20:07
Ved to je atmosfera 1.4 55kw
K tej reportazi sa priklonim k Rastovi kto to chce spravit ma dostatocne info a ten prizvuk mi nevadi
Videl som viac reportazi o chiptuningu a tato bola najlepsia 
K tej reportazi sa priklonim k Rastovi kto to chce spravit ma dostatocne info a ten prizvuk mi nevadi
Toyota Celica T20 ST202 129kw 3SGE McPherson
376 916km, Evans Coolants, K&N, PUR 80Sh
Btw co povazujes za linearny priebeh vykonu?Rasťo napísal:Práve naopak. Tam ideálne potrebuješ lineárny priebeh výkonu a ťahu.
Rori
Toyota Avensis Sedan T25 2.2DCAT
- Rasťo
- Vševed
- Dátum registrácie: Streda, 7. Marca 2007, 17:45
Toto je lineárny priebeh:

A toto je TDi modrá pôvodná a červená došitovaná a ani z ďaleka to nie je lineárny priebeh

A toto je TDi modrá pôvodná a červená došitovaná a ani z ďaleka to nie je lineárny priebeh

Na čase nezáleží...záleží pouze na životě
Lexus RX400h, ´08, 1MZ-FE
Toyota MR-2 W3, ´00, 1ZZ-FE
Toyota Corolla AE92, ´88, 4A-GE 16V
Ex : Toyota Yaris XP10, ´01-´05, 1SZ-FE
Ex : Toyota Celica RA61. ´85, 21R-C
Ex : Toyota Corolla E11, ´98, 4E-FE
V tom farebnom grafe ta modra to je konstanty priebeh. A k tej cervenej - no ked to niekto takto blbo spravi to je samozrejme, ze to nie je dobre. Ale pozeral si na tom videu ako isli tie krivky? Po tunovani sa len ta krivka posunula vyssie - ziadne taketo divne skoky tam neboli...Rasťo napísal:Toto je lineárny priebeh:
Rori
Ako vacsina vyrobkov, tak aj auta sa robia urcitym pomerom sila a trvacnost. Preto aj auto ma rezervy vo vykone. Samozrejme, ze zvysenim vykonu utrpi trvacnost. Ale niekomu radsej vyhovuje, ze ma vykonnejsie ale menej trvacne auto... A ak to robi clovek koli spotrebe - tak to si myslim, ze je divne ...stefan-celica napísal: Presne s tymto suhlasim aj ja. XY ludi mi vravelo aky je chip skvely a to s tym zlepsenim vykonu a mensou spotrebou. Oponovat im ani nemalo zmysel. A budem sice opakovat co tu uz bolo povedane ale konstruktery motor testuju testuju a testuju a kym s toho motora dostanu to naj a odstrania vsetky chybicky tak to zaberie casu. A nejaky blb pride zapoji komp a za 5min ho vyladi![]()
![]()
![]()
Sory za offtopic...
A za druhe - su samozrejme majstri ktory ako pises to zapoja na komp na 5min a tvaria sa aky su borci. Ale toto nie je podla mna iba o tom, napojit to na komp. Ved uz som pisal, ze podla mna to je len sucast komplexnych uprav a nejde len o chip tuning. Treba vymenit slabe clanky motora za lepsie (ak sa da) a podobne.
Rori
Reportáž spracovaná fajn,nie je toho na Slovensku veľa takže aspoň čosi.
veď to Uno má hádam nejakú 33-35 litrovú nádž, peeekne "chipnuté", 1
nádrž na 100 km.-economy drive
Rori
-tak jak píšeš súčasť komplexných úprav, a ako písal Rasťo na predchádzajúcej strane x ďalších vecí (spojka, brzdy........),nakoniec prídeš k tomu že ťa to bude stáť majland (ak to má byť poriadne).To už radšej doviezť niečo jazdené s dobrým výkonom,v ako tak dobrom stave a zašantiť si.
Ci pána 30 l.Vysledok bol spotreba 30l na 100km a min zvysenie vykonu
nádrž na 100 km.-economy drive
Rori
-tak jak píšeš súčasť komplexných úprav, a ako písal Rasťo na predchádzajúcej strane x ďalších vecí (spojka, brzdy........),nakoniec prídeš k tomu že ťa to bude stáť majland (ak to má byť poriadne).To už radšej doviezť niečo jazdené s dobrým výkonom,v ako tak dobrom stave a zašantiť si.
Auris 1.6,MT5
No v urcitom pohlade mas pravduMysiak napísal: Rori
Rori
- Rasťo
- Vševed
- Dátum registrácie: Streda, 7. Marca 2007, 17:45
Však jasné. Je úplne normálne že pri reparácií (väčšinou tých starších) aut si majiteľ spraví veci po svojom a porobí kopec úprav - či už malých, alebo väčších. Treba si však uvedomiť aké úpravy sa robia, či majú zmysel a nie sú kontraproduktívne.
Aby som z tohto neurobil off-topic a keďže sa bavíme o motoroch a ich úpravách, tak niečo napíšem z vlastných skúseností a zo skúseností ľudí, ktorí majú za sebou viac opravených toyot ako som ja v živote videl.
Rozhodne sa neoplatí výrazne upravovať klasické F/FE motory (lean burn atmosféry - chmelo nerýp - viem že lean burn sú len tie so vstrekmi do sania
). Pochopím trochu toho tuzzingu vo forme nasávacej hrušky (na zdravie...
- sám ju mám v Kačene) - pomáha reakcií motora na zošliapnutie plynového pedálu, ale zvýšenie výkonu je čisté psychofarmakum. Navyše táto úprava nepomáha 3S-GE motorom (odchádza ACIS). Či má zmysel sa hrať s výfukovým systémom je tiež diskutabilné - ak sa návrhár zvodov a zvyšku výfukového traktu vyzná a majiteľ auta si povie že auto využíva hlavne v takom a takom rozsahu otáčok, je možné práve dizajnom výfukovej časti presunúť krúťak tam, kde ho využije majiteľ auta. Rozhodne ale nezvýši výkon. Už vôbec nemá zmysel u atmo motora otvorený výfuk, ktorý svedčí turbomotorom. Sám som zažil ako po založení komplet otvoreného výfuku auto hučalo ako poriadne natuzzený stroj, ale do mierneho kopca som musel radiť trojku, čo nevládalo - proste treba protitlak - atmosféra je bez neho mŕtva. Debata sama o sebe je náhrada EFI systému sania a vstrekov za ITB a karbce. To je už ale úprava z úplne iného súdka a dotkne sa skôr performance orientovaných motorov G/GE. U týchto motorov má zmysel aj výmena vačkoviek, výmena rozvodových kolies za nastaviteľné, poprípade výmena ECU za plne programovateľnú. Tá je ale spojená s výmenou polky snímačov a väčšinou s ďalšími zásahmi do motora. Takto sa z klasického 16V Blue/red-top-u, ktoré sa od seba líšia len blokom motora, dá vytiahnuť v pohode 10 tisíc otáčok a nejakých 180 koní pri max krúťáku posadenom hodne vysoko. Toto sú už ale úpravy v hodnote rádovo tisícov eur a je diskutabilné či skutočne nemá väčší zmysel si rovno kúpiť silnejšie auto.
Inými slovami pre smrteľníkov s "lean burn" atmo klasikou - najjednoduchšia úprava 4A-FE motora je jeho náhrada za 7A-FE z Celicy 6 gen, Cariny, alebo AVE 1 gen. (cca 400 euro). Chcete silnejší 4E-FE? - vymeňte ho za 5E-FE z Pasea (cca 500 euro). To je najjednoduchšia a najlacnejšia cesta ako zvýšiť výkon auta u FE atmosfér, ktoré vlastní tipujem 75% z nás.
Aby som z tohto neurobil off-topic a keďže sa bavíme o motoroch a ich úpravách, tak niečo napíšem z vlastných skúseností a zo skúseností ľudí, ktorí majú za sebou viac opravených toyot ako som ja v živote videl.
Rozhodne sa neoplatí výrazne upravovať klasické F/FE motory (lean burn atmosféry - chmelo nerýp - viem že lean burn sú len tie so vstrekmi do sania
Inými slovami pre smrteľníkov s "lean burn" atmo klasikou - najjednoduchšia úprava 4A-FE motora je jeho náhrada za 7A-FE z Celicy 6 gen, Cariny, alebo AVE 1 gen. (cca 400 euro). Chcete silnejší 4E-FE? - vymeňte ho za 5E-FE z Pasea (cca 500 euro). To je najjednoduchšia a najlacnejšia cesta ako zvýšiť výkon auta u FE atmosfér, ktoré vlastní tipujem 75% z nás.
Na čase nezáleží...záleží pouze na životě
- Gabriel Nagy
- Vševed
- Dátum registrácie: Streda, 8. Novembra 2006, 17:05
spravne...
radovo 1000eur preto, ze s programovatelnou ecu, monitorovacim systemom, nastavitelnymi vackami treba odlahcit aj piesty, ojnice.... takze aj tam poputuje dost peniazkou. nehovoriac o chladeni... to si tiez zapyta sup sup 2000eur... kedze chladit treba aj olej pri takych otackach...
reportaz je super, palec hore.
dodam len tolko, ze objem nicim nenahradis, takze nechcime z malych motorov ohromne vykony... ked "cipovat" tak takeho viaclitroveho jaguara ako v reportazi... tam sa to prejavi... ale co na dvojlitri nacipujeme.. ze.
radovo 1000eur preto, ze s programovatelnou ecu, monitorovacim systemom, nastavitelnymi vackami treba odlahcit aj piesty, ojnice.... takze aj tam poputuje dost peniazkou. nehovoriac o chladeni... to si tiez zapyta sup sup 2000eur... kedze chladit treba aj olej pri takych otackach...
dodam len tolko, ze objem nicim nenahradis, takze nechcime z malych motorov ohromne vykony... ked "cipovat" tak takeho viaclitroveho jaguara ako v reportazi... tam sa to prejavi... ale co na dvojlitri nacipujeme.. ze.
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 90
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 92
ex: 6gen 3s-ge 3gen
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE?
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE?
Gabriel Nagy napísal:spravne...
Ale spravna Kw a Nm krivka na autoslalome je byva viac ako brutal vykon
Rori
- Gabriel Nagy
- Vševed
- Dátum registrácie: Streda, 8. Novembra 2006, 17:05
Rori... to na co teraz reagujes? lebo ja som pisal o reportazi ako sa robi chiptuning a ku rastovmu clanku.. Neviem preco sem miesas autoslalom...Rori napísal:Gabriel Nagy napísal:spravne...
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 90
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE?
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE?
Reagoval som na tu poslednu cast o jaguary ... o tom, ze ked dosiahnes rozumne krivky vykonu a krutaku tak to nemusi byt len pri vykonnom aute... ja sa ospravedlnujem ze som ovplyvneny autoslalomomGabriel Nagy napísal:Rori... to na co teraz reagujes? lebo ja som pisal o reportazi ako sa robi chiptuning a ku rastovmu clanku.. Neviem preco sem miesas autoslalom...Rori napísal:Gabriel Nagy napísal:spravne...
Rori
Inak k tomu vyladeniu chipov od vyroby :
http://auto.pravda.sk/toyota-zacala-opa ... aktual_P39
"V správe, ktorú automobilka poslala americkým predajcom tento týždeň, spoločnosť povedala, že nainštaluje novo navrhnutý softvér, ktorý vylepší elektronickú kontrolu stability."
takze aj Toyota robi chiptunig

http://auto.pravda.sk/toyota-zacala-opa ... aktual_P39
"V správe, ktorú automobilka poslala americkým predajcom tento týždeň, spoločnosť povedala, že nainštaluje novo navrhnutý softvér, ktorý vylepší elektronickú kontrolu stability."
takze aj Toyota robi chiptunig
Rori
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní