no co napisat... na predokolkach som sa naucil jazdit (ak neratam ifu a v3s v autoskole). potom prisiel fun car a ucenie sa jazdit so zadokolkou. miata je fantasticke auto ktore ta nauci. a ked neni co ucit tak zdokonali. ja somsa len ucil. faza zdokonalovanie je momentalne 'in progress'.
no a po miate prisiel is200. moja druha zadokolka v zivote. a uplne ine auto ako miata. paradoxne, kasluc na famy som ho kupil hlavne na zimu. momentalne mam dve zadokolky a predohrab uz nechcem. mozno to pride niekomu ako poza, pretoze naozaj mi nejde o lepsi grip pri akceleracii, ani nechodim dverami do zakruty (i ked miatou ma dost bavi utrhavat zadok). takze preco? sam to mozno nedokazem zodpovedat, je to hlavne asi o pocite. pak hlavne citlivost riadenia. neporovnatelne, najma ked po dlhsom case sadnem do predohrabu.. a potom su tu zakruty. ked idem so zadokolkou do zakruty, mam nutkanie ju drzat pod plynom. citit ako zadok tlacit cele auto a s obrovskou ochotou sa vrha do zakruty. presy opak fwd.
negativa - u mna ziadne. celkovo - objektivne je v aute menej miesta kvoli kardanu a diferaku. ci uz teda v interieri kvoli stredovemu tunelu, alebo vyssie dno kufra. niekomu to moze prekazat. co sa tyka bezpecnosti, osobne tam nevidim ziaden problem. vsetko je len a len na osobe kto to riadi. ja som odjazdil dve zimy s miatou, ktora nema okrem abs ziadnu elektroniku a bolo to uplne skvele. plus je samosvor, kedy je trakcia predsa len lepsia a nestane sa, ze sa jedno kolo toci naprazdno. s lexusom je to uplna hracka. nebol som s nim nikde v horach, takze nemozem posudit nejake extremnejsie situacie, no na cestach, i zasnezenych, dokonca uplne bielej dialnici sa jazdilo dost dobre. tam som ziaden hendikep nepocitoval. navyse is200 ma TRC takze pri preklze alebo strate adhezie sposobenej silnym plynom uberie z vykonu celkom promptne. mne to casto aj vadilo, lebo dostat takto auto do smyku na snehu bolo takmer nemozne. doslo len k malemu utrhnutiu zadku, jemnucka kontra a slo sa dalej.
pri vypnutom trc som bol nadseny ako je IS nadherne kontrolovatelne (neporovnatelne lepsie ako miata). je jasne ze aj s trc auto dostanes do smyku, ale to su uz situacie sposobene privysokou rychlostou a naslednou odstredivou silou. a tam je uz uplne jedno, ktora naprava je pohanana. nakoniec v prospech hovori vyvazenie 50:50 takze ten zadok je na zadokolke stabilnejsi nez na fwd.
jedina kriticka situacia sa mia stala ked som vychadzal z podzemnej garaze na sikma plocha bola namrznuta. zadok zacal pretacat, auto spomalilo, takmer zastalo na mieste a kola (alebo mozno iba jedno, neviem) sa tocili. trc blikalo a co bolo najhorsie, zadok sa pomaly stacal do strany, kde bol mur. nastastie som vysiel, ale toto moze byt niekedy kriticke a toto sa na fwd stat nemoze. no je mozne ze dnes to us ziesi nejaky stabilizacny system. ale dobry sofer si poradi... ono je to dost o citlivej nohe na plyne.
no v kazdom pripade moje dalsie auto bude opat rwd a opat 6valec. moznosti su tri.