160 km/h, ano alebo nie

Fórum o všetkom, čo vás zaujíma ...

Moderátor: Elvis

ste za to, aby sa zvysila rychlost na dialniciach?

Ano
43
75%
Nie
10
18%
Neviem
0
Žiadne hlasovania
Je mi to jedno
4
7%

Celkom hlasov: 57

C3rn0
začiatočník
Dátum registrácie: Utorok, 20. Marca 2007, 09:30
Kontaktovať používateľa:

Re: 160 km/h, ano alebo nie

Príspevok od používateľa C3rn0 » Nedeľa, 16. Decembra 2007, 15:38

drgi napísal:na zaklade dvoch nehod 70 vs 110 usudzovat, co sa stane v 130 vs 160... :mrgreen:

kolki z vas, co ste proti, pravidelne jazdite po dialnici 150-160 ?
Zvacsa jazdim 140-160.
Ja sa asi opakujem, ale pre mna toto nie je debata o bezpecnosti auta, ale o bezpecnosti tych nasich ciest. Auta sa za poslednych 20 rokov (od '88) u nas velmi zmenili. Ale dialnice prilis nie.

Používateľov profilový obrázok
paranormalny_somarik
panic
Dátum registrácie: Nedeľa, 11. Novembra 2007, 15:32
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa paranormalny_somarik » Nedeľa, 16. Decembra 2007, 21:09

C3rn0 napísal:
drgi napísal:na zaklade dvoch nehod 70 vs 110 usudzovat, co sa stane v 130 vs 160... :mrgreen:

kolki z vas, co ste proti, pravidelne jazdite po dialnici 150-160 ?
Zvacsa jazdim 140-160.
Ja sa asi opakujem, ale pre mna toto nie je debata o bezpecnosti auta, ale o bezpecnosti tych nasich ciest. Auta sa za poslednych 20 rokov (od '88) u nas velmi zmenili. Ale dialnice prilis nie.
Co konkretne ta znepokojuje na bezpecnosti dnesnych dialnic?
Ked vam bliknem, prosim vas, nezavadzajte. Dakujem.

Rozkosny cierny oslik

C3rn0
začiatočník
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa C3rn0 » Pondelok, 17. Decembra 2007, 09:38

na stave nasich dialnic ma znepokojuje v naveznosti na mpr 160km/h.

1. znacenia EXITov

2. lenivost ci pomalost spravy dialnic a cestarov. KLudne sa stava, ze nenamaluju pruhy po oprave cesty aj par tyzdnov. V pripade obmedzeni vyslovene dementne znacenie. ( 100km/h a za 50metrov 60km/h ).

3. V pripade nehody, rsp obmedzenia na ceste neschopnost tuto poriadne oznacit

4. Kratke vyjazdy / zjazdy na odpocivada, zjazdy / vyjazdy z dialnice.

5. Absencia 3tieho pruhu ( ani nie pre rychle auta, ale kamiony sa aj napriek zakazu obcas predbiehaju)

6. Absencia premenliveho dopravneho znacenia a jeho serioznej spravy. Clovek sa nemoze pri zmene podmienok na ceste spoliehat na dopravny servis radia express...

Cize zhrnute, pri rychlosti nad 160 km/h sa potrebujes sustredit trosku viac na to co sa deje na ceste. Minimalne tieto veci podla mna cloveka neznaleho cesty obmedzuju pri koncetracii, rsp, musi davat pozor na ine veci, ako by bolo potrebne.
Dopravne predpisy predsa len vytvaraju podmienky pre nie len pre nas, ktory po tychto cestach jazdime casto, ale chrania nas najma tym, ze obmedzuju riziko vzniku koliznej situacie s clovekom, ktory cestu nepozna a moze (aj nie uplne svojou vinou) riadne zazmetkovat. A riesit zmetok pri 130km/h a pri 160km/h je rozdiel.
Maximalna povolena rychlost je rychlost ktorou sa da na danej komunikacii ist bezpecne za beznych podmienok. Podla mna tieto podmienky na trase BA -> PB nastavaju momentalne tak v noci a par dni mimo spicky. Lenze co inokedy ?
Jazdim 140-150km/h... .

drgi
Vševed
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Februára 2005, 21:50
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drgi » Pondelok, 17. Decembra 2007, 10:16

ehm, bavime sa o MAXIMALNEJ, nie minimalnej povolenej rychlosti na dialniciach.

nevidim problem spomalit vtedy, ked sa neda alebo je to prilis riskantne, ist 160km/h.
'miatka' : Mazda MX-5 Sportive, 2001 (NBFL), 1.8, 128 000 km

paranormalny_somarik
panic
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa paranormalny_somarik » Pondelok, 17. Decembra 2007, 10:47

Sa mozem len pridat k drgiho argumentu, ze sa bavime o maximalke. Na zladovatelej klukatej okreske tiez nepovazujem za bezpecne, aby isiel cerstvy majitel vodicaku, navyse neznaly cesty, 90km/h. Preco tuto slobodu rozhodovania mame len v zime?

Navyse limit na dialnici, co i len aktualny, je jeden z tych, co su najmenej porusovane, ak to porovname s limitmi v meste, na okreskach, ci tabulami obmedzene useky. Neda sa preto predpokladat nejaky masovy narast rychlosti na dialniciach po jej zavedeni. A ani oslika sa to prilis netyka, kedze chodi zvycajne tacho 160-170, co sa da pri kazdej audinke ci passatiku hravo pustenim plynu zredukovat na tacho 140. Skor povazujem za uchylacinu, aby niekto nameral S600ku povedzme v 165km/h a zobral mu kvoli rychlosti vodicak. :roll:

Mame vo vyhlaske state, ktore sa venuju jazde v pruhoch, mame state, ktore sa venuju povinnostiam vodica na bezpecne vedenie vozidla. To su podla mna dostatocne pravne upravy a akekolvek kvantifikovanie bezpecnosti podla maximalky je takmer uplnym nezmyslom, pokial tieto obmedzenia su plosne pre kazdeho rovnake. A policajt nebude debatovat, ze kto si, co si, skratka ti tie papiere podla zakona moze za 165km/h zobrat. Podla mna treba takyto chybny zakon upravit.

Rozkosny cierny oslik

C3rn0
začiatočník
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa C3rn0 » Pondelok, 17. Decembra 2007, 11:34

nemam momentalne cas velmi argumentovat, ale..

Preco potom napriklad v Rakusku je 160 povolena vsade tam, kde je premenlive dopravne znacenie ?

1.Ja tiez chapem, ze ked sa somarikovy v 160tke objavi na ceste znizeniu poctu pruhov 500 metrov pred zuzenim pri predbiehani dalsieho auto co ide 155km/h, tak on to zvladne. Aj dalsich 100 ludi to zvladne... .
2.Taktiez drgi ked pojde svojich 180km/h s dalsim autom vedla seba (cim by pri 160km/h az tak neprosil predpis) a z odpocivadla pride teta na felicii s rychlostou ledva 40km/h. Co to ze u nas su v pohode vyjazdi z odpocivadiel / benziniek v zakrute. Drgi to s prehladom zvladne, kedze je skuseny vodic, prida na 220 a bude.
3.Somarik si pojde po 2prudovej dialnici a zacne predbiehat kamion, ten hnusne zakerne porusi predpis a zacne predbiehat aviu na cele kolony. Somarik to zvladne, ubrzdi, dokonca by ani pripadnu nehodu nezavinil on. To ze by v tej kolone v pripade kolizie buralo dalsich 10 aut uz nikoho netrapi.
4.Ja chapem, ze ked za zakrtou bude stat kolona aut pred burackou a drgi sa bude rutit rychlostou 160km/h, tak ze on zabrzdi, stihne este poskytnut prvy pomoc vsetkym dookola a efektne pokracovat v ceste. No co ostatny, menej skuseny vodici, ktory maju tiez PLNY narok ist 160 km/h.

Co ma TOTO spolocne s pocasim ?
Su faktory ktore viem ovplivnut, odhanut, predvidat. Ale su dalsie, na ktore nemam vpliv ja, ale urcuju ich parametre cesty. (preto je aj ina rychlost na okreske ako na dialnici!, tak dajme na okresku 130 a bude vystarane, vsak pred zakrutou zabrzdim :roll:.

k 1. -> ak by bolo normalne znacenie, vsetci s prehladom vedia, ze uz sa nepredbiehame. Ale zazil som N*n pripadov kedy toto riesene dobre nebolo.
k.2 -> auto ma po vyjazde moznost zrychlit na minimalnu povolenu rychlost na dialnici. Priemerne auto, nie auto s 150 a viac konmi... . Mate pocit ze tieto vyjazdy a zjazdy z dialnice su vsade o.k ? Nemali by byt v zakrute atd, no mam menovat kde su v zakrutach ?
k.3 -> porusenie predpisu, beriem. Ale co maju kurna ty kamionisti robyt ? By som sa spytal na toto Gaba, aky ma nazor... . Ak by boli 3pruhy, nenastal by problem
k.4 -> som nostradamus alebo co ? Ja viem predvidat ze ked mrze, bude na ceste namraza. Ale neviem predvydat buracku za zakrutou, opravu cesty za zakrutou a mnostvo inych veci ku ktorym ti pomoze premenlive dopravne znacenie.

paranormalny_somarik
panic
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa paranormalny_somarik » Pondelok, 17. Decembra 2007, 11:48

Somarik sa najma desi, ked mu v 20km/h vybehne spoza auta dieta. :shock:

Rozkosny cierny oslik

drgi
Vševed
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drgi » Pondelok, 17. Decembra 2007, 14:40

drgi sa desi, ked ludia prenasaju zodpovednost za svoje konanie na kopku papiera volanu zakon o premavke na pozemnych komunikaciach, a nahradzaju nim zdravy rozum.

drgi
Vševed
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drgi » Pondelok, 17. Decembra 2007, 14:43

C3rn0,

preco nechces pochopit, ze nikto normalny nebude jazdit 160kmh tam, kde hrozi havaria? Tym ostatnym nenormalnym, tym je aj sucasne obmedzenie u riti, a urcite sa zhodneme, ze 130 alebo 160 je iba cislo, ovela nebezpecnejsie su ine veci.

ToyoCarE

Príspevok od používateľa ToyoCarE » Pondelok, 17. Decembra 2007, 18:09

mna zaujima v tomto momente len to,,, ci tie cierne kraksne co su kazdych 5km zapichnute po oboch stranach dialnice zacnu merat od 160,,, ak nie,, tak hocijaky zakon moze ist do ...

C3rn0
začiatočník
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa C3rn0 » Pondelok, 17. Decembra 2007, 18:14

drgi napísal:C3rn0,

preco nechces pochopit, ze nikto normalny nebude jazdit 160kmh tam, kde hrozi havaria? Tym ostatnym nenormalnym, tym je aj sucasne obmedzenie u riti, a urcite sa zhodneme, ze 130 alebo 160 je iba cislo, ovela nebezpecnejsie su ine veci.
Principialne s tebou uplne suhlasim. Avsak bude musiet byt 160tka celkom casto obmedzovana.

mil
panic
Dátum registrácie: Streda, 3. Januára 2007, 12:52
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mil » Piatok, 21. Decembra 2007, 10:18

hmm..najprv:
rychlost na cestach (vsade vo svete, nemusime vraviet len o SR) sa stanovuje najma koli bezpecnosti. Kazda cesta, patri do urcitej kategorie ciest, pre ktoru su priznacne specifika/vlastnosti, a tie determinuju urcenie rychlosti. Ci uz je urcenie spravne alebo nie, to nehodnotim, nekomentujem.
Druha otazka je, na co sa prijmaju predpisy ( vratane urcovania rychlosti), ak ich vsetci (takmer vsetci) nedodrzujeme (najma tu na slovenskych cestach..).

Vsetci vieme, ze v SR su cesty otrasne. Kapacitne nestacia, su preplnene a jazdi sa agresivne, (napr. v BA, ze?), co vyplyva zo sucasneho zivotneho stylu, takze ziadne prekvapenie. Dialnice, ak ich tak mozno nazvat, su kapacitne OK akurat tak v noci.

Chcelo by to nejaky kompromis. Aby boli urcite rychlostne hranice a zaroven aby neboli diskriminovani ti, co maju vela koni pod kapotou:-) Ved na co sa vyrabaju take auta, ak sa nema vyuzivat ich vykon.
Osobne si myslim, ze v dohladnej dobe vsak k ziadnemu kompromisu nedojde. Kompromis by bol mozny, len ak by sme mali lepsie vybudovane cesty, hlavne kapacitne a s dobrym dopravnym znacenim.To je alfa a omega vyriesenia celeho "problemu", ako rychlo jazdit. Takze teraz si to urci kazdy sam podla svojho najlepsieho svedomia a vedomia:-)

Inak este zaverom taka poznamka.. Najazdila som vela km v roznych krajinach. A v nebeskej, slobodnej amerike, kde teda hustota premavky mimo miest je uplne paradna, a rychlost by mohla byt ovela vyssia, nemala som stastie zahliadnut znacku, ktora by mi dovolovala jazdit v takych rychlostiach, o akych sa bavime tu (najma v SR).
Ani si neviete predstavit, ako som sa tesila do Montany, o ktorej som vedela, ze je tam no speed limit!!! Ake bolo moje prekvapenie, ked ma zastavila policia..Dany predpis bol uz cca dva miesace zruseny:-( Nuz co, zle informacie..Mala som na vyber: idem do basy, alebo zaplatim na mieste.
Na inom mieste, v inom state..dalsia pokuta.A ze nech sa paci, vtedy a vtedy mam sud a hotovo. A este este ako prejav policajtskej lasky, do papierov mi napisal nizsiu rychlost nez nameral..ze o 10mil menej..tak nech som rada, aky je gentelman:-)
Neviem ci tato situacia stale v Amerike ci Kanade plati, no Europa je v tomto smere velmi liberalna. Ale ono nejde o liberalnost ci neliberalnost. Skor o akesi pravne povedomie, kulturu, zivotny styl, ktory sa odraza v tom, ako sa spravame voci ostatnym. SR je nieco ako klondyke:-) Ale mam to tu rada a nechcela by som zit inde. Aj ked vymlete hlavy ma dost obcas vytacaju:-)

p.s.
Prajem vam prijemne prezitie sviatkov a hlavne bezpecne a radostne soferovanie na nasich cestach:-)

paranormalny_somarik
panic
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa paranormalny_somarik » Piatok, 21. Decembra 2007, 11:37

Nemam pocit, ze by slovenske dialnice kapacitne nestacili. Ak odmyslim BA-Senec, respektive po TT, tak je na tych nasich dialniciach dost velky klud.

Mna skor zaraza, ze policajt je schopny na skuskach v autoskole pustit do premavky doslova tikajucu bombu. Jednoducho cloveka, ktory ked uz sam nehavaruje, tak minimalne vytvori na ceste taku dopravnu situaciu, ze skratka niekoho v nej nachyta. Ale zaujimavejsi je zjavne ten limit.

Mimochodom len taka otazka - kolko nehod na dialniciach je z dovodu nedodrzania limitu? Pozor, nezamienat si s neprisposobenim rychlosti povahe vozovky, atd. Skratka aquaplaning pri 150km/h, alebo retazova havaria pri 120km/h na poladovici a podobne spadaju do inej kategorie.
Lebo co si ja vsimam, tak obvykle su to prave nehody v dazdi, potom rozni citajuci si kamionisti, ktori vrazia do odstaveneho kamionu, tukance pocas jazdy v kolone a podobne.

Rozkosny cierny oslik

C3rn0
začiatočník
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa C3rn0 » Piatok, 28. Decembra 2007, 17:31

Ja by som len pridal jeden priklad za vsetky. Posledna "zrazka" policajta pri zastavovani na dialnici.
Proste len tvrdim, ze kultura jazdenia a ani "kulturne" cesty u nas nie su na bohvieakej urovni. A tak sa aj taka banalita, ako je zastavovanie za rychlost moze skoncit tragicky.
Priklad je obecny, nie uplne vhodny, ale ilustrativny co spravi signalizacia, znacenie atd... .

:) Cize, ak by ze sa u nas prida na vsetkych useky dialnic IBA premenlive dopravne znacenie, kde by sa upravovala rychlost podla podmienok na ceste (napr, havarka pred nami, cestari opravujuci cestu, pocasie atd. ) s rychlostou 150km/h by som bol spokojny.

paranormalny_somarik
panic
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa paranormalny_somarik » Piatok, 28. Decembra 2007, 19:48

Budem protivny, ale bud je to "priklad za vsetky", alebo "nie uplne vhodny".

Osobne sa priklanam k tomu druhemu. Navyse ak pre niekoho nie je dostatocnym varovanim rozsvieteny Audi kolotoc na krajnici v kombinacii s brzdovymi svetlami vpredu iduceho auta, tak premenlive svetelne znacenie ako odpoved nevidim.

Uz odhliadnuc od faktu, ze vodicka Felicie bola ta bezpecna, nenamerana, osoba a nebezpecny bol vraj akurat odstaveny vodic BMW iduci 165km/h. Z toho mi vychadza, ze bud treba
a) maximalku znizit, alebo
b) pritiahnute za vlasy, ak by na tej dlhociznej rovinke bola vcera 160ka namiesto 130ky, tak vodic BMW je bez pokuty, zabka ma zdravu nohu, sofer Vitary ma nadalej pocit, ze jeho auto je Grand, a vodicka Felicie by sa o svojej soferskej nekompetentnosti dozvedela az pri niektorej dalsej prilezitosti.

Rozkosny cierny oslik

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní