Dnes je ťažko určiť akým smerom sa bude v najbližších rokoch vyvýjať automobilový priemysel s ohľadom na systémy pohonu. Preto som do hlasovania som prpri klasike na našich cestách, hodil aj dve alternatívy. Vzhľadom k tomu, že sa už dlhšie zaujímam o túto problematiku, tak trochu poznám výhody aj nevýhody alternatív k nafte a benzínu.
Poslednou dobou ma dosť zaujal ethanol (E85 - jedná sa o palivo tvorené 85% alkoholom a 15% benzínom - 85 je oktánové číslo podľa US normy). Vo svete je na pumpách ethanol už celkom bežne dostupný (väčšina štátov amerického kontinentu, severské štáty EU) a konverzia akéhokoľvek benzínového motoru na ethanolové palivo spočíva vo veľmi jednoduchej úprave - zmenení máp ECU, alebo v predradení BlackBox-u pred ECU (ľudovo povedané v prešitovaní - ehm sorry chitputningu - inak asi veľká budúcnosť šittunerov).
Pokiaľ arabské krajiny a veľká časť EU sa uberá cestou LPG, kde konverzia vyžaduje zásahy do konštrukcie automobilu(problémy so schvaľovaním do prevádzky, extra pravidelné prehliadky sytému, atď...), sú štáty ktoré vsadili kartu na ethanol (jednoduchšia prestavba vozidla, obnoviteľný zdroj energie...).
Je tu však aj silný tlak (Boh vie odkiaľ) na využívanie vodíka, ako alternatívy. Dnes sa však môžeme zhodnúť na tom, že ešte bude sakra dlho trvať, kým výroba jedného litra tekutého vodíka bude lacnejšia ako frakcia jedného litra benzínu alebo nafty. Navyše dodnes žiadna automobilka nezaručila to, že ak si natankujem v pondelok plnú nádrž tekutého vodíka do svojho auta, tak v piatok nebude nádrž prázdna (tí z vás, čo mali v škole fyziku a chémiu vedia ako to myslím
No a ešte je tu jedna alternatíva - elektrická energia. Tí z vás, čo videli dokument "Who killed the Electric Car?" vedia, že na svete už behala séria plne funkčných, do prevádzky schválených vozidiel EV1 z produkcie GM, ktoré ale vzhľadom k lobbingu zo strany ropných spoločností a US Government, skončili zlisované a recyklované. Myšlienka elektrického pohonu našťastie nezanikla a pretavila sa do hybridných pohonov, ktoré však stále potrebujú fosílne palivá ako primárny zdroj energie, takže časom aj tu "pohár trpäzlivosti" pretečie...
Ktorý druh pohonu by si si vybral Ty a prečo?