Palivo budúcnosti

Fórum o všetkom, čo vás zaujíma ...

Moderátor: Elvis

Čo je podľa Teba palivo budúcnosti?

1. Benzín
0
Žiadne hlasovania
2. Nafta
0
Žiadne hlasovania
3. LPG
0
Žiadne hlasovania
4. Ethanol
3
15%
5. Vodík
5
25%
6. Elektrická energia
12
60%

Celkom hlasov: 20

Používateľov profilový obrázok
Rasťo
Vševed
Dátum registrácie: Streda, 7. Marca 2007, 17:45
Kontaktovať používateľa:

Palivo budúcnosti

Príspevok od používateľa Rasťo » Nedeľa, 29. Júna 2008, 10:40

Vzhľadom k tomu že sa ceny ropy a z nej získavaných bežne používaných fosílnych palív štverajú do nenormálnych výšin, rozhodol som sa rozbehnúť tému, ktorá je viac než aktuálna.
Dnes je ťažko určiť akým smerom sa bude v najbližších rokoch vyvýjať automobilový priemysel s ohľadom na systémy pohonu. Preto som do hlasovania som prpri klasike na našich cestách, hodil aj dve alternatívy. Vzhľadom k tomu, že sa už dlhšie zaujímam o túto problematiku, tak trochu poznám výhody aj nevýhody alternatív k nafte a benzínu.
Poslednou dobou ma dosť zaujal ethanol (E85 - jedná sa o palivo tvorené 85% alkoholom a 15% benzínom - 85 je oktánové číslo podľa US normy). Vo svete je na pumpách ethanol už celkom bežne dostupný (väčšina štátov amerického kontinentu, severské štáty EU) a konverzia akéhokoľvek benzínového motoru na ethanolové palivo spočíva vo veľmi jednoduchej úprave - zmenení máp ECU, alebo v predradení BlackBox-u pred ECU (ľudovo povedané v prešitovaní - ehm sorry chitputningu - inak asi veľká budúcnosť šittunerov).
Pokiaľ arabské krajiny a veľká časť EU sa uberá cestou LPG, kde konverzia vyžaduje zásahy do konštrukcie automobilu(problémy so schvaľovaním do prevádzky, extra pravidelné prehliadky sytému, atď...), sú štáty ktoré vsadili kartu na ethanol (jednoduchšia prestavba vozidla, obnoviteľný zdroj energie...).
Je tu však aj silný tlak (Boh vie odkiaľ) na využívanie vodíka, ako alternatívy. Dnes sa však môžeme zhodnúť na tom, že ešte bude sakra dlho trvať, kým výroba jedného litra tekutého vodíka bude lacnejšia ako frakcia jedného litra benzínu alebo nafty. Navyše dodnes žiadna automobilka nezaručila to, že ak si natankujem v pondelok plnú nádrž tekutého vodíka do svojho auta, tak v piatok nebude nádrž prázdna (tí z vás, čo mali v škole fyziku a chémiu vedia ako to myslím ;-) ).
No a ešte je tu jedna alternatíva - elektrická energia. Tí z vás, čo videli dokument "Who killed the Electric Car?" vedia, že na svete už behala séria plne funkčných, do prevádzky schválených vozidiel EV1 z produkcie GM, ktoré ale vzhľadom k lobbingu zo strany ropných spoločností a US Government, skončili zlisované a recyklované. Myšlienka elektrického pohonu našťastie nezanikla a pretavila sa do hybridných pohonov, ktoré však stále potrebujú fosílne palivá ako primárny zdroj energie, takže časom aj tu "pohár trpäzlivosti" pretečie...

Ktorý druh pohonu by si si vybral Ty a prečo?
Na čase nezáleží...záleží pouze na životě

Lexus RX400h, ´08, 1MZ-FE
Toyota MR-2 W3, ´00, 1ZZ-FE
Toyota Corolla AE92, ´88, 4A-GE 16V
Ex : Toyota Yaris XP10, ´01-´05, 1SZ-FE
Ex : Toyota Celica RA61. ´85, 21R-C
Ex : Toyota Corolla E11, ´98, 4E-FE

Gabriel Nagy
Vševed
Dátum registrácie: Streda, 8. Novembra 2006, 17:05

Re: Palivo budúcnosti

Príspevok od používateľa Gabriel Nagy » Nedeľa, 29. Júna 2008, 12:19

tak ja som oznacil v ankete elektricku energiu. ale volil by som hybrid tzn: ethanol/elektrika ;-)
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 90
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 92
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE? :-D

MIREKK
začiatočník
Dátum registrácie: Nedeľa, 2. Apríla 2006, 11:07
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MIREKK » Nedeľa, 29. Júna 2008, 13:36

Mne sa najviac pozdava elektro pohon. Inac pokial som dobre postrehol aj toyota uz pracuje na koncepte elektro hybridu. Rasto uz dnes sa da objednat auto ktore je plne na elektro pohon a to je tesla roadster. Maju celkom zaujimavu stranku ak by chcel niekto mrknut http://www.teslamotors.com
http://www.4age.net
ex car:Toyota Corolla E9 Gti 3D Hatchback, engine:4AGE 20 valve

bobnuc
panic
Dátum registrácie: Streda, 12. Marca 2008, 21:07

Príspevok od používateľa bobnuc » Nedeľa, 6. Júla 2008, 21:51

Zdravim. Tak u mna je to jednoznacne elektricky pohon. Tie Tesla auta a ine vyzeraju super. Otazka je ale kde zobrat elektricku energiu. Stavat štiepne jadrove elektrarne tiez nie je to najlepsie riesenie. Nuklearna fuzia(ako na slnku) ano - to je riesenie energetickeho problemu ludstva, ale to by iste zaujmove skupiny museli prestat robit fuzii prekazky.
Takze jednoznacne elektrika. Cista zem a ziadna zavislost od Arabov a inych blaznov.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 13 neregistrovaných