Zahrkotanie v priestore od prevodovky pri klesaní otáčiek
Zahrkotanie v priestore od prevodovky pri klesaní otáčiek
Zdravím,
som relatívne čerstvý majiteľ jazdenej Toyoty Avensis 2,2D4-D a teda aj new toyoťák.
Auto mám niečo vyše dvoch mesiacov a najazdil som zatiaľ ca.3000km.
Chcem sa vás tu spýtať na jednu vec, čo ma začína trápiť.
Keď pridám na mieste plyn je počuť pri klesaní otáčiek vo fáze keď to klesá z cca 1100 na 800ot/min zahrkotanie z okolia prevodovky. Na samotnom voľnobehu či už pri studenom motore (pri 1000ot) alebo zahriatom motore (800ot) nie je počuť žiadny rušívý zvuk.
Podobne aj keď zošliapnem spojku a pridám plyn, pri klesaní otáčiek žiadny rušivý zvuk (zahrkotanie) nevznikne, čím by som teoreticky vylúčil poruchu zotrvačníka.
Napadá ma zatiaľ spojkové ložisko, ale je mi divné, že ak je vadné, prečo nehrkoce na voľnobehu kedy sú podľa mňa vibrácie motora najvyššie.
Druhé vysvetlenie, prečo to zahrkoce v tom rozmedzí otáčiek ma napadá jedine to, že vtedy v tom spektre zotrvačník asi najviac zakmitá a to spôsobí zahrkotenie ložiska.
Auto by malo mať najazdených 70.000km.
Kupované na Slovensku v roku 2007 ako nové, vedená servisná knižka, teraz som kupoval nové letné pneu a podľa roku výroby na starých pneu (30/2006) to vypadá tak, že to boli originál pneu od kúpy auta (Goodyear).
Vedel by mi niekto podať iné vysvetlenie?
Ďakujem
som relatívne čerstvý majiteľ jazdenej Toyoty Avensis 2,2D4-D a teda aj new toyoťák.
Auto mám niečo vyše dvoch mesiacov a najazdil som zatiaľ ca.3000km.
Chcem sa vás tu spýtať na jednu vec, čo ma začína trápiť.
Keď pridám na mieste plyn je počuť pri klesaní otáčiek vo fáze keď to klesá z cca 1100 na 800ot/min zahrkotanie z okolia prevodovky. Na samotnom voľnobehu či už pri studenom motore (pri 1000ot) alebo zahriatom motore (800ot) nie je počuť žiadny rušívý zvuk.
Podobne aj keď zošliapnem spojku a pridám plyn, pri klesaní otáčiek žiadny rušivý zvuk (zahrkotanie) nevznikne, čím by som teoreticky vylúčil poruchu zotrvačníka.
Napadá ma zatiaľ spojkové ložisko, ale je mi divné, že ak je vadné, prečo nehrkoce na voľnobehu kedy sú podľa mňa vibrácie motora najvyššie.
Druhé vysvetlenie, prečo to zahrkoce v tom rozmedzí otáčiek ma napadá jedine to, že vtedy v tom spektre zotrvačník asi najviac zakmitá a to spôsobí zahrkotenie ložiska.
Auto by malo mať najazdených 70.000km.
Kupované na Slovensku v roku 2007 ako nové, vedená servisná knižka, teraz som kupoval nové letné pneu a podľa roku výroby na starých pneu (30/2006) to vypadá tak, že to boli originál pneu od kúpy auta (Goodyear).
Vedel by mi niekto podať iné vysvetlenie?
Ďakujem
- Rasťo
- Vševed
- Dátum registrácie: Streda, 7. Marca 2007, 17:45
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zahrkotanie v priestore od prevodovky pri klesaní otáčiek
Silentbloky motora alebo odchádzajúci dvojhmoťák.
Na čase nezáleží...záleží pouze na životě
Lexus RX400h, ´08, 1MZ-FE
Toyota MR-2 W3, ´00, 1ZZ-FE
Toyota Corolla AE92, ´88, 4A-GE 16V
Ex : Toyota Yaris XP10, ´01-´05, 1SZ-FE
Ex : Toyota Celica RA61. ´85, 21R-C
Ex : Toyota Corolla E11, ´98, 4E-FE
Lexus RX400h, ´08, 1MZ-FE
Toyota MR-2 W3, ´00, 1ZZ-FE
Toyota Corolla AE92, ´88, 4A-GE 16V
Ex : Toyota Yaris XP10, ´01-´05, 1SZ-FE
Ex : Toyota Celica RA61. ´85, 21R-C
Ex : Toyota Corolla E11, ´98, 4E-FE
Nazdar Rasťo,
takže zamýšľal som sa celé dve noci nad tým ako presne pracuje dvojhmoťák a musím konštatovať, že asi to bude on.
Silentbloky by som vylúčil, tie by také zahrkotanie nespôsobovali. Bude to ten dvojhmoťák, nie je ešte celkom KO, pretože pri rozbiehaní, pri preraďovaní pri voľnobehu je v pohode ale tie zákmity pri poklese otáčiek naznačujú, že už je unavený a má viac za sebou ako pred sebou.
Tiež som dnes spozoroval, že to zarachotenie je výraznejšie badateľné, keď je olej v prevodovke zahriaty, čo je logické, lebo je redší, za studena je to omnoho menej počuteľné.
Teraz mám otázku, kde sa môžem za čo najlacnejšie prachy dostať po nový zotrvačník?
Existuje aj neoriginál toyota, ktorý je odskúšaný a kvalitný? Tiež som tu našiel na fóre, že cez rakušanov je to lacnejšie. Poprípade vedeli by mi pomôcť Nipponcars? Bol by som rád, keby mi niekto dal typ ako ho zohnať najlacnejšie.
Ďalšia otázka, ako dlho asi trvá výmena toho zotrvačníka?
Auto som kupoval cez AAA Auto BA, teoreticky by som naň mal mať 1rok záruku na skryté vady malo by to byť poistené cez poisťovňu voči závadám, takže vyskúšam ako sa k tomu postavia najskôr oni. Predpokladám, že ma asi odpinkajú ale môžu sa zachovať aj inak.
Inak auto samotné je super, dobrý výkon, pohodlné, tiché, dobrá spotreba a celkovo je veľmi zachovalé.
Len ma troška prekvapuje, že tak drahá súčiastka je po 70.000km v háji...to je veľmi skoro.
takže zamýšľal som sa celé dve noci nad tým ako presne pracuje dvojhmoťák a musím konštatovať, že asi to bude on.
Silentbloky by som vylúčil, tie by také zahrkotanie nespôsobovali. Bude to ten dvojhmoťák, nie je ešte celkom KO, pretože pri rozbiehaní, pri preraďovaní pri voľnobehu je v pohode ale tie zákmity pri poklese otáčiek naznačujú, že už je unavený a má viac za sebou ako pred sebou.
Tiež som dnes spozoroval, že to zarachotenie je výraznejšie badateľné, keď je olej v prevodovke zahriaty, čo je logické, lebo je redší, za studena je to omnoho menej počuteľné.
Teraz mám otázku, kde sa môžem za čo najlacnejšie prachy dostať po nový zotrvačník?
Existuje aj neoriginál toyota, ktorý je odskúšaný a kvalitný? Tiež som tu našiel na fóre, že cez rakušanov je to lacnejšie. Poprípade vedeli by mi pomôcť Nipponcars? Bol by som rád, keby mi niekto dal typ ako ho zohnať najlacnejšie.
Ďalšia otázka, ako dlho asi trvá výmena toho zotrvačníka?
Auto som kupoval cez AAA Auto BA, teoreticky by som naň mal mať 1rok záruku na skryté vady malo by to byť poistené cez poisťovňu voči závadám, takže vyskúšam ako sa k tomu postavia najskôr oni. Predpokladám, že ma asi odpinkajú ale môžu sa zachovať aj inak.
Inak auto samotné je super, dobrý výkon, pohodlné, tiché, dobrá spotreba a celkovo je veľmi zachovalé.
Len ma troška prekvapuje, že tak drahá súčiastka je po 70.000km v háji...to je veľmi skoro.
- AndyGTP
- Vševed
- Dátum registrácie: Pondelok, 18. Apríla 2005, 07:53
no mozem sa ti skusit na to pozriet, ci sa daju nejake jednohmotne nahrady zohnat. Ty mas Avensis T25, 2.2 D4D bez D-CAT? ten 150konovy? 2005 a vyssie? Mne sa zda ze som komusi raz pozeral na nejaky ravkarsky D4D a nebolo to vobec lacne, niekolko sto eur, cisto na objednavku a podobne.. Ale som prekvapeny ze 70tkm. Su tie kilometre original?
JCE10L (2JZGE) // GSU35L (2GRFE) // EE111 (4EFE) // AE86L (4AGELK) // AE82L (4AGE) // AE92L (4AGE) // SXA11L (3SFE)
Ja by som tým kilometrom veril...mám originál servisnú knižku a zdokumentované prehliadky, auto je inak veľmi pekné, lak ako nový, podvozkové časti bez nejakej väčšej povrchovej korózie, teraz som si objednával letné pneu lebo pôvodné sú už KO a rok výroby tých starých je niečo ku koncu roku 2006...auto je teraz na zimných a tie majú dátum 24/2007 takže tiež to nasvedčuje tomu, že sú to prvé zimné pneu na tom aute a nájazd 70tis km by zodpovedal na výmenu letných pneu...brzdy sú tiež adekvátne opotrebované...zatiaľ som v tom, že tie km sedia.
Len ma ozaj troška zaráža, že ten zotrvák odchádza takto skoro.
Ale nenapadá ma nič iné, čo by to mohlo spôsobovať.
A je to presne ako píšeš:
Toyota Avensis 2,2 D4-D, 110kW, žiadny D-CAT, kupované ako nové na SK 03/2007
Len ma ozaj troška zaráža, že ten zotrvák odchádza takto skoro.
Ale nenapadá ma nič iné, čo by to mohlo spôsobovať.
A je to presne ako píšeš:
Toyota Avensis 2,2 D4-D, 110kW, žiadny D-CAT, kupované ako nové na SK 03/2007
no mam pocit ze toto robi aj mne... napadlo ma, ze ci to nie lozisko predlohovej hriadele... moze byt v keli a predlohova hriadel mlati...
ked pri volnobehu zatlacis spojku a potom ju pustis pocujes od prevodovky nejake zvuky?
ked pri volnobehu zatlacis spojku a potom ju pustis pocujes od prevodovky nejake zvuky?
Zdar Craken, nemyslím si, že by to bol predlohový hriadeľ ani nejaké ložisko v prevodovke...ja som presvedčený, že v mojom prípade to robí zákmit toho zotrvačníka, ktorý spôsobí to, že zakmitajú ozubené kolieska v prevodovke a to sa prejaví hrkotavým zvukom. Dáva to logiku, pretože tie kolieska majú jedno voči druhému určitú vôľu, tých kolies je tam viac no a proste takto sa to zachová.
Dvojhmotový zotrvačník môže mať určitú vôľu (dajmetomu 1cm pootočenia do každej strany) a je to ešte stále brané, že je dobrý.
V mojom prípade ten zotrvačník má asi podobnú vôľu ale zatiaľ sa to prejavuje len ako som opísal vyššie, inak radenie ide bezchybne, pri zmenách zaťaženia nie sú žiadne pazvuky, ani pri rozbehu, zvláda aj jazdu na jednotke na voľnobeh (nejazdím tak, len som ho skúšal).
Ale jedno je isté, D4-D je "vysokootáčkový" diesel, jazda pod 2000ot. je dobrá tak na prejdenie dediny alebo plynulú jazdu mestom, prudká akcelerácia z otáčiek pod 2000 na vyšších stupňoch (4 a viac) nerobí motoru dobre a je lepšie podradiť.
Nie je to TDI-čko s kompresným pomerom 19:1, ktorý sa omnoho lepšie vysporiada s nízkymi otáčkami ale zasa ten prejav.
Na toyote keď je tam 2000ot. už to ide jak z praku a bez toho aby si človek uvedomil toči to do 4500 a motor vôbec neprotestuje...kdežto TDI-čko nad 3000 už proste nejde.
Ale je to zrádne a bacha na papiere...fakt sa to tak berie do otáčiek, že ani sa nenazdám a predbiehací manéver končím pri 150km/h
Zatiaľ ten zotrvák nechám tak ale budem sa časom zaujímať o to, ako zohnať za čo najlepšiu cenu nový a dvojhmotový.
A to ako si písal, že keď stlačím spojku pri voľnobehu a pustím ju, či počujem zvuky?
Odpoveď znie, ak ju púšťam plynule resp. pomalšie, tak žiadny zvuk nepočuť...ale ak ju pustím rýchlo tak sa ozve také cvaknutie, ale to je zasa bežný jav, pretože zasa tie ozubené kolesá v prevodovke o seba proste buchnú...to spraví každá prevodovka.
To cvaknutie pri rýchlom vymačknutí spojky bude hlasnejšie pri zahriatej prevodovke (redší olej) ako pri studenej (hustejší olej)
Dvojhmotový zotrvačník môže mať určitú vôľu (dajmetomu 1cm pootočenia do každej strany) a je to ešte stále brané, že je dobrý.
V mojom prípade ten zotrvačník má asi podobnú vôľu ale zatiaľ sa to prejavuje len ako som opísal vyššie, inak radenie ide bezchybne, pri zmenách zaťaženia nie sú žiadne pazvuky, ani pri rozbehu, zvláda aj jazdu na jednotke na voľnobeh (nejazdím tak, len som ho skúšal).
Ale jedno je isté, D4-D je "vysokootáčkový" diesel, jazda pod 2000ot. je dobrá tak na prejdenie dediny alebo plynulú jazdu mestom, prudká akcelerácia z otáčiek pod 2000 na vyšších stupňoch (4 a viac) nerobí motoru dobre a je lepšie podradiť.
Nie je to TDI-čko s kompresným pomerom 19:1, ktorý sa omnoho lepšie vysporiada s nízkymi otáčkami ale zasa ten prejav.
Na toyote keď je tam 2000ot. už to ide jak z praku a bez toho aby si človek uvedomil toči to do 4500 a motor vôbec neprotestuje...kdežto TDI-čko nad 3000 už proste nejde.
Ale je to zrádne a bacha na papiere...fakt sa to tak berie do otáčiek, že ani sa nenazdám a predbiehací manéver končím pri 150km/h
Zatiaľ ten zotrvák nechám tak ale budem sa časom zaujímať o to, ako zohnať za čo najlepšiu cenu nový a dvojhmotový.
A to ako si písal, že keď stlačím spojku pri voľnobehu a pustím ju, či počujem zvuky?
Odpoveď znie, ak ju púšťam plynule resp. pomalšie, tak žiadny zvuk nepočuť...ale ak ju pustím rýchlo tak sa ozve také cvaknutie, ale to je zasa bežný jav, pretože zasa tie ozubené kolesá v prevodovke o seba proste buchnú...to spraví každá prevodovka.
To cvaknutie pri rýchlom vymačknutí spojky bude hlasnejšie pri zahriatej prevodovke (redší olej) ako pri studenej (hustejší olej)
aha... ja ked pústim spojku, tak pocujem z prevodovky take chrastenie.., udajne sa to nazyva "mlatenie predlohovej hriadele".
no a ten zotrvak... nie je to lacny spas... snad v rakusku sa poobzerat...
no a ten zotrvak... nie je to lacny spas... snad v rakusku sa poobzerat...
- AndyGTP
- Vševed
no.. tak LUK vyraba zotrvacnik, ale je cisto na objednavku a drzte sa... stoji 1200 EUR!!!
JCE10L (2JZGE) // GSU35L (2GRFE) // EE111 (4EFE) // AE86L (4AGELK) // AE82L (4AGE) // AE92L (4AGE) // SXA11L (3SFE)
Ľudia vie mi tu niekto podať rozumné vysvetlenie, prečo sú náhradné diely na Toyotu také drahé???
Hneď po kúpe auta som dával repasovať xenóny (vypálené paraboly, známa to vada).
V servise toyota mi povedali, že výmena za nové ca. 2000e.
Teraz som čítal jeden článok, kde spomenuli koľko stojí bixenónový natáčací svetlomet na nového Superba - cca.500e.
Obyčajný posratý xenón s relatívne jednoduchým dizajnon bez funkcie natáčania a cena 1000e ???
Nech sa Toyota ani nečuduje, že tu má také predajné výsledky ako má, však to je zlodejina.
Keby sa to aspoň nekazilo, ale svetlomet za 1000e po 70.000km na odpis???
Ten zotrvák ani nevravím, 1200e v porovnaní (teraz strelím od pása) za 500e na Octáviu.
A zasa, po 70.000km na odpis???
Nech sa súdruhovia v Toyote nehnevajú, ale keď to takto pôjde ďalej...
Začínam mať pocit, že hocijaká nemecká, francúzska alebo kórejska značka je na tom s kvalitou lepšie a ak nie, tak minimálne tie diely nemajú tak svinsky predražené.
Vypadá to tak, že Toyote stúpla sláva do hlavy a prestala sa snažiť, zaspali na vavrínoch.
Hyundai, Kia sedem ročná záruka, neustále zvyšovanie kvality, tu je vidieť, že sa niekto snaží- takto sa získavajú zákazníci.
Inak na stránkach ToyoDIY mi vyhodilo cenu zotrváku niečo pod 700e...nech si na to dealer hodí 100e...ale aby ho predával so 100per prirážkou?
Nie je to trošku na zamyslenie??? Keby boli ceny ND normálne tak tu možno Avensisov beha viac ako Passatov.
Troška som rozhorčený nad týmto, lebo inak je to super auto ale mám pocit, že dlho sa u mňa takto neohreje.
Hneď po kúpe auta som dával repasovať xenóny (vypálené paraboly, známa to vada).
V servise toyota mi povedali, že výmena za nové ca. 2000e.
Teraz som čítal jeden článok, kde spomenuli koľko stojí bixenónový natáčací svetlomet na nového Superba - cca.500e.
Obyčajný posratý xenón s relatívne jednoduchým dizajnon bez funkcie natáčania a cena 1000e ???
Nech sa Toyota ani nečuduje, že tu má také predajné výsledky ako má, však to je zlodejina.
Keby sa to aspoň nekazilo, ale svetlomet za 1000e po 70.000km na odpis???
Ten zotrvák ani nevravím, 1200e v porovnaní (teraz strelím od pása) za 500e na Octáviu.
A zasa, po 70.000km na odpis???
Nech sa súdruhovia v Toyote nehnevajú, ale keď to takto pôjde ďalej...
Začínam mať pocit, že hocijaká nemecká, francúzska alebo kórejska značka je na tom s kvalitou lepšie a ak nie, tak minimálne tie diely nemajú tak svinsky predražené.
Vypadá to tak, že Toyote stúpla sláva do hlavy a prestala sa snažiť, zaspali na vavrínoch.
Hyundai, Kia sedem ročná záruka, neustále zvyšovanie kvality, tu je vidieť, že sa niekto snaží- takto sa získavajú zákazníci.
Inak na stránkach ToyoDIY mi vyhodilo cenu zotrváku niečo pod 700e...nech si na to dealer hodí 100e...ale aby ho predával so 100per prirážkou?
Nie je to trošku na zamyslenie??? Keby boli ceny ND normálne tak tu možno Avensisov beha viac ako Passatov.
Troška som rozhorčený nad týmto, lebo inak je to super auto ale mám pocit, že dlho sa u mňa takto neohreje.
- smutok
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Štvrtok, 13. Marca 2008, 15:12
maly OT, ceny dielov su urcovane konkurencnym prostredim, keby tu avensisov behalo viac ako passatov tak aj diely by boli lacnejsie ako na passat.
Ale je to malo pravdepodobne, lebo europske znacky tu budu mat vzdy vacsi predaj ako ine ale to je na samostatnu diskusiu.
Ale je to malo pravdepodobne, lebo europske znacky tu budu mat vzdy vacsi predaj ako ine ale to je na samostatnu diskusiu.
EE111 4EFE ATM3FC, LXH12 2L MTM, SCP10 1NZFE MTM5F, ACV30 2AZFE ATM, ZZE120 4ZZFE MTM5F, KSP90 1KRFE MTM5F, AE111 4AGE MTM6F, NDE180 1NDTV MTM6F, NSP130 1NRFE MTM6FS, ZRE181 1ZRFAE CVT, NHP130 1NZFXE CVT
To aby som sa klepotal od strach ze sa mi nieco pokasle
Tusim vyjde lacnejsie si kupit druhy ave a pouzivat ho na nahradne diely 
Avensis 2004 2,4 automat
Corsa 2002 1,2:-)
Corsa 2002 1,2:-)
- AndyGTP
- Vševed
hellou dolly, ale sak ty mas benzin, tak klidek, nie?Dolly napísal:To aby som sa klepotal od strach ze sa mi nieco pokasleTusim vyjde lacnejsie si kupit druhy ave a pouzivat ho na nahradne diely
- smutok
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Štvrtok, 13. Marca 2008, 15:12
on ma este aj automat, tam mu nic take nehrozi, len netreba zabudnut olej v nom vymenit.
EE111 4EFE ATM3FC, LXH12 2L MTM, SCP10 1NZFE MTM5F, ACV30 2AZFE ATM, ZZE120 4ZZFE MTM5F, KSP90 1KRFE MTM5F, AE111 4AGE MTM6F, NDE180 1NDTV MTM6F, NSP130 1NRFE MTM6FS, ZRE181 1ZRFAE CVT, NHP130 1NZFXE CVT
no dvojhmoťák na passat je o polovicu lacnejší,ale asi to bude aj preto,že sa ich pokazí viac,tak výrobca môže dať nižšiu cenu,keďže ich predá viac,a tým na tom aj tak zarobí,a na ave ich asi predá menej,a tú výrobu musí niekto zaplatiť,tak mi z toho vyplýva,že ten ave ho ma asi aj tak kvalitnejší,a to hovoríme stále o neorigináloch,keď som robil vo forde,tiež sme tam menili dvojhmoťáky ako na bežiacom páse a nik to neriešil,tak to podľa mňa nie je dobrý výmysel a je úplne jedno aké máš auto
Lexus RX 400h,2008
Ex:RAV 4 II (XA2) 2.0 VVTi 4WD,r.v.2004
Ex:Celica AT200,r.v.96
1.8,85kw
Ex:Celica AT180,r.v.92
1.6Sti,74kw
Ex:RAV 4 II (XA2) 2.0 VVTi 4WD,r.v.2004
Ex:Celica AT200,r.v.96
1.8,85kw
Ex:Celica AT180,r.v.92
1.6Sti,74kw
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní