Rasťo napísal:Ad2: Po technickej stránke - výkon nie je všetko. Možno to tu ešte pár ľudí nenapadlo, ale motor okrem výkonu ponúka ešte také, že "ťah", alebo inak povedané "krútiaci moment" a je problémom majiteľa vozu, či jeho priebeh nejakým shittuningom zmení tak, že bude mať na nejakých otáčkach vysoký peak na úkor jeho rovnomerného rozloženia (detto kryvka výkonu).
Ad3: Už prestaňte porovnávať dve autá, ktoré sú (boli) navrhované a vyrábané za iným účelom použitia.
Ad4: Podvozok a riadenie športových Toyot je "way out of Škoda range"...
A nie je ten "tah" len konstantou vynasobeny vykon pri danych otackach? Inac bavit sa pri seriovych autach o nejakych vyslovene peaky motoroch, mi pride od veci. V principe je jasne, ked tocis po obmedzovac, tak po kazdom preradeni vyssie bude mat dizel (pri rovnakom maximalnom vykone) vyssi aktualny vykon, ako ten benzin. Druha vec zase je, ze pri maximalnom zrychlovani sa oplati este tocit aj za otacky, kde je maximalny vykon a benzin je v tomto pasme lepsi, lebo ten krutak mu tak brutal nepada za tymito otackami, ako u dizla. V konecnom zuctovani to teda pre benzin ani po preradeni smerom hore nevyzera tak zle, ako by sa dalo predpokladat. A vyse 10% vyssi vykon je uz potom to, co rozhodne. Vzhladom na tu mapku, kde najnizsia rychlost (ak tam boli sami) im asi pod 180 nepadla, sa vyhody dizla uz stracaju uplne. Ak by tam boli nejake vracaky, kde by bolo treba aj dvojku, tak si viem predstavit, ze by sa benzin dostaval do prilis nizkych otacok, kedze medzi jednotkou a dvojkou je dost diera, co sa sprevodovania tyka. Jedine, co tej octavii fakt pomahalo, je to, ze on asi kvaltoval 5-6 (neviem ake to ma dlzky prevodov), kym celica tam mala furt len 5. Ak je vsak 5ka Octavie priblizne rovnako dlha, ako 5ka Celicy, tak ani toto nie je argument. Ak je vyrazne kratsia (povedzme ide do tych 210km/h), tak mala octavia prave v tomto vyhodu. Ale nie v tom, ze zerie naftu.
Cize aby som to zhrnul. Bud mu ten motor uz netaha, ako ma, alebo ma nejake "aerodynamicke vylepsenia". Alebo skratka z tych jedinych dvoch zakrut, co na celom useku boli, vysla ochcafka o povedzme 10km/h rychlejsie a to uz pri 190km/h znamena "cosi". Kolko trva, kym zrychlis zo 180 na 190 u 150k auta? 6sekund? Dakujem pekne, toto dohanat, potom jasne, ze 15k viac nestaci.
A mimochodom - porovnavat sa daju akekolvke dve krabice na kolesach, co sa zrychlenia a prejazdu zakrut tyka. Preco by sa nemohli?