E9 - Prevodový olej
Moderátor: AndyGTP
- fajry
- administrátor
- Dátum registrácie: Pondelok, 26. Júla 2004, 13:45
- Kontaktovať používateľa:
Re: E9 - Prevodový olej
Kludne tam mozes dat 75W-90 API-GL4. GL-5 je novsi. Je to nieco ako "polosyntetika a syntetika u klasickych motorovych olejov". Ja osobne som vsade daval 75W-90 API-GL5 od Valvoline a pohodicka.
Subaru Forester (IV/SJ) 2.0 CVT
Toyota RAV4 II 2.0 D-4D
ex: Subaru Forester (III/SH) 2.0D
ex: Avensis T22 sedan 2.0 D4D
ex: Toyota Corolla 1.6 E11
ex: Toyota Celica st165 turbo 4x4
ex: Toyota Celica st162 2.0
ex: Toyota Corolla 1.6GTi E9 liftback
Toyota RAV4 II 2.0 D-4D
ex: Subaru Forester (III/SH) 2.0D
ex: Avensis T22 sedan 2.0 D4D
ex: Toyota Corolla 1.6 E11
ex: Toyota Celica st165 turbo 4x4
ex: Toyota Celica st162 2.0
ex: Toyota Corolla 1.6GTi E9 liftback
- chmelo
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Streda, 24. Januára 2007, 09:29
toť trochu múdrych slov
to len v skratke...nefunguje mi jedna ruka...drndám omladinu
:
GL-1 neaditivované oleje pre manuálne radené prevodovky s nízkym plošným zaťažením a trecími rýchlosťami (nízke namáhanie)
GL-2 ako GL-1, ale väčšie namáhanie
GL-3 nízkoaditivované oleje pre stredne zaťažené manuálne prevodovky s kuželovými kolesami
GL-4 výsokoaditivované oleje používané prednostne pre manuálne radené prevodovky a nápravy s hypoidnými prevodmi s malým presadením osi v osobných a úžitkových vozidlách
GL-5 oleje určené pre hypoidné prevody s veľkým presadením osi a pre najťažšie podmienky prevádzky s nárazmi a premenlivým zaťažením
GL-6 oleje pre hypoidné prevodovky pracujúce v extrémnych podmienkach (zatiaľ používané veľmi zriedkavo)
Prevodové oleje sú vystavené inému druhu namáhania ako oleje motorové, preto obsahujú úplne iný druh prísad (napr. tzv. vysokotlaké alebo EP prísady (EP = Extreme Pressure). Z tohto dôvodu nemožno použiť prevodový olej pre mazanie spalovacieho motora. Naopak, v niektorých prípadoch možno použiť motorový olej na mazanie prevodov.
Okrem uvedených klasifikácií sa používajú tiež normy jednotlivých výrobcov prevodoviek (napr. ZF, MB, MAN).
GL-1 neaditivované oleje pre manuálne radené prevodovky s nízkym plošným zaťažením a trecími rýchlosťami (nízke namáhanie)
GL-3 nízkoaditivované oleje pre stredne zaťažené manuálne prevodovky s kuželovými kolesami
GL-4 výsokoaditivované oleje používané prednostne pre manuálne radené prevodovky a nápravy s hypoidnými prevodmi s malým presadením osi v osobných a úžitkových vozidlách
GL-5 oleje určené pre hypoidné prevody s veľkým presadením osi a pre najťažšie podmienky prevádzky s nárazmi a premenlivým zaťažením
GL-6 oleje pre hypoidné prevodovky pracujúce v extrémnych podmienkach (zatiaľ používané veľmi zriedkavo)
Prevodové oleje sú vystavené inému druhu namáhania ako oleje motorové, preto obsahujú úplne iný druh prísad (napr. tzv. vysokotlaké alebo EP prísady (EP = Extreme Pressure). Z tohto dôvodu nemožno použiť prevodový olej pre mazanie spalovacieho motora. Naopak, v niektorých prípadoch možno použiť motorový olej na mazanie prevodov.
Okrem uvedených klasifikácií sa používajú tiež normy jednotlivých výrobcov prevodoviek (napr. ZF, MB, MAN).
Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
Reiner - 4Runner, 2,4L 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C
- chmelo
- Toyota guru
mal som na mysli tú omladinu, ktorá už je na svete, samozrejme

- telekocar
- panic
- Dátum registrácie: Piatok, 8. Februára 2008, 16:32
no to je vsetko pekne ale ktore aditivum som jachmelo napísal:toť trochu múdrych slovto len v skratke...nefunguje mi jedna ruka...drndám omladinu
![]()
:
děkuju vám moc za odpovědi. 
S Toyotou navždy a ne jinak!!!!!!!
http://toyoty.nolimit.cz/
Toyota Corolla Gt-s AE98 4A-GE - EX
Toyotka Corolla E9 liftback 1,8D XL - EX
Toyota Corolla E11 liftback 1,4 VVTi - současnost
http://toyoty.nolimit.cz/
Toyota Corolla Gt-s AE98 4A-GE - EX
Toyotka Corolla E9 liftback 1,8D XL - EX
Toyota Corolla E11 liftback 1,4 VVTi - současnost
- chmelo
- Toyota guru
nie, použi minimálne gl4, tak je to myslím aj v múdrej knižketelekocar napísal:no to je vsetko pekne ale ktore aditivum som jabyx to videl na to GL2-3 inag blahozelam k prirastku . .
dík, prírastok má už 8 mesiacov a zas mi do toho jednorukého ťukania kibicuje
- drgi
- Vševed
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Februára 2005, 21:50
mudra knizka (owner's manual) k E9 pise, ze GL-4 pre vsetky prevodovky s benzinovym motorom, a kupodivu, dieslovej prevodovke staci GL-3.
Ale v tatovej dieslovej prevodovke je uz par desiatok tisic km GL-4 a ide ako hodinky.
Pri pisani tohto prispevku nebol nikto ani nic drndane
Ale v tatovej dieslovej prevodovke je uz par desiatok tisic km GL-4 a ide ako hodinky.
Pri pisani tohto prispevku nebol nikto ani nic drndane
'miatka' : Mazda MX-5 Sportive, 2001 (NBFL), 1.8, 128 000 km
- chmelo
- Toyota guru
Gízľu to asi stačí kvôli nižším točkám...ináč si to vysvetliť neviem.
GL4kou sa myslím nepokazí nič, možno v prípade Tondovho auta by som išiel aj do GL5, ktorá znesie vyššie tlaky ako 4ka, ale to záleži od štýlu jazdy
Tonda: z toho vyplýva, že pokiaľ máš vyššie tlaky, tak investuj do GL5, nech ti to neprdne
Drgi: ok, s drndaním prestanem, alebo budem drndať potajomky

GL4kou sa myslím nepokazí nič, možno v prípade Tondovho auta by som išiel aj do GL5, ktorá znesie vyššie tlaky ako 4ka, ale to záleži od štýlu jazdy
Tonda: z toho vyplýva, že pokiaľ máš vyššie tlaky, tak investuj do GL5, nech ti to neprdne
Drgi: ok, s drndaním prestanem, alebo budem drndať potajomky
- drgi
- Vševed
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Februára 2005, 21:50
chmelo: ake nizsie otacky? ved kolesa sa budu tocit rovnako 
'miatka' : Mazda MX-5 Sportive, 2001 (NBFL), 1.8, 128 000 km
- chmelo
- Toyota guru
Myslel som na motor.....či máš na mysli zprava doľava a naopak? 
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 26 neregistrovaných