Bully - ok, nechame to tak. Ja uz to dalej vysvetlovat nebudem. Jedna vec ale predsa. Ber to ako moj posledny pokus vzbudit v tebe zaujem ist hlbsie pod povrch.
Tesla sa ti nepacila, BMWcka si nekomentoval, tak pouzijem tvoj priklad.
Praxe (porovnavejme porovnatelne a ne Kukiho Teslu, to bychom tu psali mesice): priklad treba Civic 8G 1,8i-VTEC (103kW pri 6300 ot/min a 174Nm) a stejny Civic 8G 2,2i-CTDi (103kW pri 4000 ot/min a 340Nm). Oba maji shodny vykon, zato ten 2. ma dvojnasobny kroutici moment. Akceleraci z 0-100 km/h maji totoznou (papirove 8,6; cert vem nejakou setinu sec.), oba musi tesne pred 100 km/h radit 3. rychlostni stupen (takze opet objektivni porovnani). Pocitove pritom tlaci do sedacky samozrejme vic turbodiesel, svete div se- kvuli kroutaku

, aniz by to melo jiny prakticky vyznam nez jen onen pocit. Pruznost pri zarazenem nejvyssim stupni ma lepsi opet turbodiesel, ale pokud nechas treba na dalnici atmo 1,8 nechat radit na nizsi stupne, stejne auto s turbomotorem, stejnym vykonem a 2x vyssim kroutakem mu samozrejme zase neujede.
Na prvy pohlad vsetko logicke a spravne, porovnanie vyzera ferove, vysledok, ze rovnaky vykon spravi rovnaku dynamiku dokazane v praxi. Hura.
ALE:
1) Zabudol si na fakt, ze 2,2ka je tak o 150kg tazsia ako rovnako vybavena 1,8ma. Cize minimalne o nejakych
10% alebo viac (podla vybavy). Aby porovanie bolo naozaj fer, treba najprv nalozit do tej 1,8my tych 150kg navyse. Zrychlenie z na 0-100 bude potom (zjednodusene) nepriamo umerne horsie. A teda to bude cca 9,5s.
2) To, ze obe auta radia do 3-ky tesne pred 100km/h vyzera ako fer. V skutocnosti to svedci o tom, ze 2,2ka ma podstatne tazsie prevody. Tipujem (fakt neviem presne cisla ale urcite sa daju zistit), ze 1,8ma bude mat obmedzovac okolo 7000 RPM, mozno aj viac, 2,2ka ho budem mat v 5000 RPM mozno (ak vies presne cisla, daj sem, ale princip je jasny aj bez nich). Cize ak obe musia pred 100 km/h radit do 3, tak 1,8ma toci vtedy tych ovedzme 7000 RPM a 2,2ka len 5000 RPM, cize 1,8ma ma minimalne 2-hy rychlostny stupen (a dalsie urcite tiez) o cca
40% lahsi ako 2,2ka. To neni zrovna kozmeticky rozdiel. Ak by mali skutocne rovnako tazke prevodove stupne, bola by to dalsia voda na mlyn pre 2,2ku. A tento raz nie 10% k dobru ale az do 40% k dobru pre 2,2ku. Pisem do 40% preto, lebo to neni zdaleka take jednoduche, a v skutocnosti by bola tato vyhoda podstatne nizsia ako 40%. Ale princip plati. Lahsi prevod = lepsia akceleracia. Budem pesimista a poviem, ze z tejto vyhody by sa stalo iba 10%, stvrtina. 2,2ka by s prevodovkou z 1,8my teda isla z 0 na 100 nie za 8,6s ale 7,8s povedzme.
3) Neviem ako to ma 2,2ka, ale tipujem, ze na 1-ku mozno aj 2-ku ma obmedzeny max. krutak. Tipujem to preto, lebo moje auto ma v serii "len" 320Nm, sportovy podvozok a 225ky gumy a aj tak ma na 1ku aj 2ku obmedzeny krutak. Takze je mozne, ze skoro polku casu z 0 na 100 (cas straveny na 1-ke) alebo dokonca skoro cely cas z 0 na 100 (1ka aj 2ka) je motor 2,2ky priskrteny a nedosahuje 384Nm ale podstatne menej. Ak by aj nie, tak som si isty, ze plnych 384 Nm na cestu 2,2ka na 1ke a asi ani 2ke nepolozi. Na rozdiel od 1,8my, ktora svojich 174Nm polozi na cestu ovela lahsie (ako sam pises, jej vykon je rozlozeny na sirsie spektrum otacok, okamzity tah je mensi). Ak 1,8ma na 1-ku pretoci kolesa, tak cokolvek nad 174Nm motora 2,2 je na 1-ku uplne nanic. Dvojka obdobne. V teste 0-100 teda zohra priskrtenie motora resp. strata trakcie pod vplyvom velkeho krutaku 2,2ky znacnu ulohu v neprospech 2,2ky. A posledna vec - treba si uvedomit, ze keby aj vyssie dve obmedzenia krutaku neboli, tak 384Nm ten motor pri jazde z 0 na 100 nikdy zo seba neda. Lebo maximum krutaku u 2,2ky je urcite nizko, mozno v 2200 RPM, ale ked idem z 0-100, tak 2200 RPM tam nemam nikdy. U 2,2ky by som bol cely cas v zone povedzme 3500-5000 RPM, kde motor produkuje urcite podstatne menej Nm.
Teraz si to daj dokopy a dostanes naozaj ferove porovnanie, po ktorom volas. Len dorovnanie hmotnosti posunie 2,2ku o skoro sekundu pred 1,8mu. Skratenie prevodov by sposobilo dalsi posun. Podla mojho silne pesimistickeho odhadu by 2,2ka s prevodovkou z 1,8my isla z 0 na 100 za rovnych 7,8s povedzme (aj ked toto su fakt uz len take priblizne odhady). Vahovo dorovnana 1,8ma ma stale tych 9,5s povedzme. Ten treti bod uz zaratavat nejdem, bez dalsich dat sa to neda ani odhadnut. A nema to ani zmysel. Uz aj tak som ukazal, ze skutocne ferove porovanie dvoch motorov s rovnakym vykonom ale roznym krutakom vravi jasnou recou. Auto s vyssim krutakom bude rychlejsie. Bodka. A to dokonca aj v rezime, kde ten vysoky krutak nedosahuje a ani nedokaze naplno vyuzit. Zrychlenie z 100 na 200 by ukazalo este vacsi rozdiel (vid porovnanie trojlitrov BMW, co som sem daval).
Alebo inak, ak mojim prepoctom neveris. V teste, co si sem dal, sa ukazalo, ze 2,2ka je o 150kg tazsia a ma o cca 40% tazsie prevody. Mozno nedosahuje ani nedokaze vyuzit z 0 na 100 ani zdaleka 384Nm. pri rovnakom vykone by teda mala byt vyrane pomalsia ako 1,8ma. Ale neni.
Rad by som reagoval aj na ine casti tvojho postu, ale ako si pisal, nemas chut to riesit a este by som sa zas dostal do vrtania sa v niecom "do mrte" tak to necham tak. Navyse som tu Srandistovi narobil uz dost bordelu. Ale skus sa zbavit nechuti do vrtanai sa vo veciach do mrte a uvidis, ze cesta pod povrch moze odhalit uplne ine skutocnosti ako ta povrchna.
Srandista - Ano, zase raz som sa nezdrzal. Teoriea je nudna, realne porovnanie je samozrejme vzrusujucejsie. Ale bez dobreho teoretickeho zakladu casto ludia robia zle zavery, veria polopravdam alebo si nazivo pozorovane veci vysvetlia nespravne alebo v najhorsom pripade verklikuju zauzivane frazy bez znalosti skutocnej podstaty, ktora moze byt uplne protichodna sa zauzivanou frazou (to teraz myslim vseobecne, nie adresne). Castokrat sa stane, ze aj fundovany automobilovy novinar povie uplnu koninu a este ju aj obhajuje, lebo bohuzial nepozna skutocnu podstatu veci, o ktorych pise/hovori. Ako ten jeden nemenovany cesky, ktory ma presviedcal, ze auto najlepsie taha v otackach, kde motor dosahuje najvyssi vykon

. Mam a vzdy som aj predtym mal za ciel odhalit skutocnu podstatu veci, aby ludia pochopili ze vo svete krutaku a vykonu je zauzivanych strasne vela polopravd a dokonca nezmyslov.
Ale ako som pisal, koncim uz a idem spat k teme, aby som ta prestal srat

. Najblzisi prispevok bude uz k teme, cim si zaroven uprieram moznost reagovat na pripadne komentare, ktore sem dovtedy pribudnu a donutim sa spisat cosi o TSke

Ktozvie co za debatu rozvirim potom