Celoročné svietenie

Fórum o všetkom, čo vás zaujíma ...

Moderátor: Elvis

Používateľov profilový obrázok
fajry
administrátor
Dátum registrácie: Pondelok, 26. Júla 2004, 13:45
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa fajry » Streda, 7. Marca 2007, 20:36

Subaru Forester (IV/SJ) 2.0 CVT
Toyota RAV4 II 2.0 D-4D
ex: Subaru Forester (III/SH) 2.0D
ex: Avensis T22 sedan 2.0 D4D
ex: Toyota Corolla 1.6 E11
ex: Toyota Celica st165 turbo 4x4
ex: Toyota Celica st162 2.0
ex: Toyota Corolla 1.6GTi E9 liftback

Sokol
Toyota guru
Dátum registrácie: Utorok, 18. Októbra 2005, 00:39
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sokol » Streda, 7. Marca 2007, 21:23

No,po upravach a tak to potom uz podpise...
Toyota RAV4 2,0,1AZ-FE,112kW,r.v.07 AT
ex:Toyota Avensis Liftback 3S-FE,2.0,16V,94kW,r.v.98
ex:Toyota Corolla 5D,4E-FE,1,3,16V,55kW,r.v.96

wilson
Toyota guru
Dátum registrácie: Streda, 13. Apríla 2005, 10:52
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa wilson » Piatok, 30. Marca 2007, 12:34

Celodenné svietenie počas celého roka zachráni za rok 1200 až 2000 ľudských životov. Také sú štúdie Európskej únie. Celoročné povinné svietenie áut v našom parlamente opätovne neprešlo a motoristi po 15. marci nemusia cez deň svietiť.

z expresu
Rommster 1.2 TSI 2012
MB Vito 111 CDI 2004
Previa D-4D 2002
Ex: Mondeo MK3 2004, sedan, 2.2TDCI, Titanium X
Ex: E10 1997, sedan, 1.3 EFI

grexos
Toyota guru
Dátum registrácie: Štvrtok, 8. Marca 2007, 10:27
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa grexos » Piatok, 30. Marca 2007, 13:26

taka otazka mozno mimo temy ale neviete ako sa to da spravit na corolle E11 aby to vzdy ponastartovani svietilo automaticky ?
Corolla TE71 GT 2T-G
Previa TCR1 2TZ-FE
Yaris 2 1.3
Mazda 5 2i
Ex: Ford Cortina MK3, AE111L, H Stream 2.0, AE92L GTi

fajry
administrátor
Dátum registrácie: Pondelok, 26. Júla 2004, 13:45
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa fajry » Piatok, 30. Marca 2007, 14:25

grexos napísal:taka otazka mozno mimo temy ale neviete ako sa to da spravit na corolle E11 aby to vzdy ponastartovani svietilo automaticky ?
No existuju take "pristroje", ktore zabezpecuju automaticke rozsvietenie po nastartovani auta.

Tusim, ze aj Toyota to montovala - na nejakom letaku som to videl.
Subaru Forester (IV/SJ) 2.0 CVT
Toyota RAV4 II 2.0 D-4D
ex: Subaru Forester (III/SH) 2.0D
ex: Avensis T22 sedan 2.0 D4D
ex: Toyota Corolla 1.6 E11
ex: Toyota Celica st165 turbo 4x4
ex: Toyota Celica st162 2.0
ex: Toyota Corolla 1.6GTi E9 liftback

wilson
Toyota guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa wilson » Sobota, 31. Marca 2007, 02:17

musíš si len postaviť alebo kúpiť automatický rozsvecovač svetiel a domontovať ho do auta. ja som kúpil hotový za 500,- kdesi od BB, ale výrobné náklady pri samostavbe nepresiahnu 100,-. na nete je fúra návodov a aj sa tu už o tom kdesi debatilo
Rommster 1.2 TSI 2012
MB Vito 111 CDI 2004
Previa D-4D 2002

wilson
Toyota guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa wilson » Sobota, 31. Marca 2007, 02:17

inak škodovka pýta za "origoš" rozsvecovač 2500,- + montáž :D
Rommster 1.2 TSI 2012
MB Vito 111 CDI 2004
Previa D-4D 2002

chmelo
Toyota guru
Dátum registrácie: Streda, 24. Januára 2007, 09:29

Re: Celoročné svietenie

Príspevok od používateľa chmelo » Utorok, 11. Septembra 2007, 15:38

Zapnuté svetlá áut odvádzajú pozornosť a nezvyšujú bezpečnosť
11.09.2007 15:13
VIEDEŇ - Rakúsky minister dopravy Werner Faymann a minister vnútra Günther Platter v utorok na tlačovej konferencii vo Viedni potvrdili, že vodiči už čoskoro nebudú pokutovaní za jazdu bez svetiel počas dňa. Zodpovedajúci návrh bude predložený parlamentu.

Ministri sa odvolávajú na konkrétny prieskum, ktorý urobil Správny výbor pre bezpečnosť na cestách (Kuratorium für Verkehrssicherheit). Podľa jeho výsledkov zapnuté svetlá vo väčšej miere odvádzajú pozornosť vodičov, než zvyšujú bezpečnosť. Ako povedal Platter pre ranný žurnál rádia Ö1, "...pravidlo zapnutých svetiel počas dňa neprinieslo žiadne zvýšenie bezpečnosti na cestách. Naopak, nehodovosť prudko stúpla."

Ako dôvod uvádza oslepovanie svetlom, čo spôsobuje ľahšie prehliadanie chodcov a prekážok na okrajoch ciest. Napriek tomu by za jazdu so zapnutými svetlami počas dňa nemal byť v budúcnosti nikto pokutovaný.
Zdroj: SITA

Toto dnes vybehlo na zoznam.sk a podľa mňa je to absolútna pixovina. Aspoň zopár komentárov:
- zapnuté svetlá naozaj vo väčšej miere odvádzajú pozornosť vodičov a to až natoľko, že oprotiidúce auto zbadajú. Inak by som ho mohol kľudne ignorovať a predbiehať bez zbytočného stresu :roll:
- ak ma svetlá oprotiidúcich áut ma oslepujú cez deň, tak potom čo v noci? Nezrušíme aj nočné svietenie??? :roll:
- nechápem, aký vplyv majú cez deň zapnuté svetlá vplyv na to, či zbadám alebo nezbadám chodca, alebo prekážku na okraji cesty :roll:
Zase sa ktosi v rakúskom výskumnom ústave špáral v nose a na základe analýzy vydolovaného materiálu splodil nejaký paškvil :roll: :roll: :roll:
Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
Reiner - 4Runner, 2,4L 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C

AndyGTP
Vševed
Dátum registrácie: Pondelok, 18. Apríla 2005, 07:53

Príspevok od používateľa AndyGTP » Utorok, 11. Septembra 2007, 17:49

obcas je mi z tych trotlov vazne zle...

JCE10L (2JZGE) // GSU35L (2GRFE) // EE111 (4EFE) // AE86L (4AGELK) // AE82L (4AGE) // AE92L (4AGE) // SXA11L (3SFE)

drgi
Vševed
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Februára 2005, 21:50
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drgi » Utorok, 11. Septembra 2007, 19:14

fakt je, ze povinne svietenie sposobuje 'svetelnu slepotu'. vodici naozaj NEVIDIA chodcov, cyklistov ktori nesvietia. takze nehodovost sa znizi, ale v mnozine auto-auto. nehodovost v mnozine auto-chodec/cyklista sa zvysi.

riesenim je povinnost KAZDEHO ucastnika (aj chodcov) byt dostatocne viditelny pre ostatny. reflexne pasky, lampasiky, cokolvek.
'miatka' : Mazda MX-5 Sportive, 2001 (NBFL), 1.8, 128 000 km

ToyoCarE

Príspevok od používateľa ToyoCarE » Utorok, 11. Septembra 2007, 19:47

ja sa ale pytam,, teraz predbiehame akoze podla toho "naslepo", bo nevidime auto oproti nam a sme pri tom drzi, ,teda predbiehame kde to je nebezpecne,,, kde to nemusi vyjst,, a td,,, a ked sa bude povinne svietit,, tak to bude uz potom bezpecne? Ja si myslim, ze potom sa bude riskovat este viacej,,, sak toho oproti mne co pojde uvidim,, ked bude svietit,,, tak to uz potom nebude riziko,,,

chmelo
Toyota guru

Príspevok od používateľa chmelo » Utorok, 11. Septembra 2007, 22:08

No veď hej, z nejakých faktov asi predsa len vychádzali, ale povedzme si otvorene, že najväčší problém nie je za normálneho počasia, ale počas takých uchcaných dní aké sú teraz alebo pri západe slnka a tak podobne.
S osvetlením chodcov a cyklistov sa nedá nič len súhlasiť. Ešte na margo cyklistov a chodcov, tak neviem, či to funguje aj inde, ale v Žiline platí, že čím horšie počasie/viditeľnosť, tak tým viac po cestách stretávam kamikaze cyklistov a chodcov. Proste, keď je pekne, tak chodia normálne, používajú prechody, ale keď začne kydať, tak cyklisti poletujú po ceste jak blázni a chodci prechádzajú cez cestu všade okrem prechodov :roll:
drgi napísal:fakt je, ze povinne svietenie sposobuje 'svetelnu slepotu'. vodici naozaj NEVIDIA chodcov, cyklistov ktori nesvietia. takze nehodovost sa znizi, ale v mnozine auto-auto. nehodovost v mnozine auto-chodec/cyklista sa zvysi.

riesenim je povinnost KAZDEHO ucastnika (aj chodcov) byt dostatocne viditelny pre ostatny. reflexne pasky, lampasiky, cokolvek.

chmelo
Toyota guru

Príspevok od používateľa chmelo » Utorok, 11. Septembra 2007, 22:16

To nevravím, ale keď idem skoro ráno do roboty a ako napríklad dnes pekne kydá a pri predbiehaní sa ti z ničoho nič zjaví dovtedy neviditeľná šedostrieborná oktávka bez zapnutých svetiel, alebo maximálne so zapnutými obrysovkami, tak ma ide od jedu rozhodiť. Tomu už len hovorím frajerina, keď mi H4ky vydržia dlhšie ako samotné auto :evil:
Za bieleho dňa je mi v podstate jedno, či niekto svieti alebo nesvieti, ale keď je šero, prší, alebo zapadá slnko, tak nech si všetci uvedomia, že vidieť ešte neznamená byť videný :!: :!: :!:
A ešte niečo. Všetkým tým šetřílkom, ktorí jazdia celú zimu na obrysovkám by som osobne dával dvojnásobné pokuty, lebo to nieje o tom, že zabudli ale o tom, že sú diletanti :evil:
ToyoCarE napísal:ja sa ale pytam,, teraz predbiehame akoze podla toho "naslepo", bo nevidime auto oproti nam a sme pri tom drzi, ,teda predbiehame kde to je nebezpecne,,, kde to nemusi vyjst,, a td,,, a ked sa bude povinne svietit,, tak to bude uz potom bezpecne? Ja si myslim, ze potom sa bude riskovat este viacej,,, sak toho oproti mne co pojde uvidim,, ked bude svietit,,, tak to uz potom nebude riziko,,,

ToyoCarE

Príspevok od používateľa ToyoCarE » Utorok, 11. Septembra 2007, 22:22

samozrejme,, ze ked je co len trocha horsie,,tak svietim,, som za to,, ale nie ked je take slnko,, ze ta ono samo oslnuje,,, a k chodcom,, to je osobitna kapitola,, vyhlaska hovori,, ze chodec ma pravo pred autom ked vstupi na vozovku,, ale len v pripade,, ked nieje auto prilis blizko a nestihlo by ubrzdit,, pisem to kapanek ludovo,,, ale nasi infantilny chodci a hlavne chodkine to nevedia,, a myslia si, ze maju neobmedzenu volnost vstupu,,, ako tu pomozu svetla!?!?!?!?!?

drgi
Vševed
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Februára 2005, 21:50
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drgi » Streda, 12. Septembra 2007, 00:04

chmelo napísal:No veď hej, z nejakých faktov asi predsa len vychádzali, ale povedzme si otvorene, že najväčší problém nie je za normálneho počasia, ale počas takých uchcaných dní aké sú teraz alebo pri západe slnka a tak podobne.
S osvetlením chodcov a cyklistov sa nedá nič len súhlasiť. Ešte na margo cyklistov a chodcov, tak neviem, či to funguje aj inde, ale v Žiline platí, že čím horšie počasie/viditeľnosť, tak tým viac po cestách stretávam kamikaze cyklistov a chodcov. Proste, keď je pekne, tak chodia normálne, používajú prechody, ale keď začne kydať, tak cyklisti poletujú po ceste jak blázni a chodci prechádzajú cez cestu všade okrem prechodov :roll:
drgi napísal:fakt je, ze povinne svietenie sposobuje 'svetelnu slepotu'. vodici naozaj NEVIDIA chodcov, cyklistov ktori nesvietia. takze nehodovost sa znizi, ale v mnozine auto-auto. nehodovost v mnozine auto-chodec/cyklista sa zvysi.

skusenost s kamikadze chodcami potvrdzujem. a tiez na dialnici su ludia jebnutejsi, schopni drbnut sa vam za husteho dazda pred auto bez ohladu na to ze idete asi tak 2x rychlejsie ako on.
inac, no offense, ale ked za sera, alebo dazda vidim niekoho ze nesvieti, na 90% je to mimobratislavska znacka. preco :-(
'miatka' : Mazda MX-5 Sportive, 2001 (NBFL), 1.8, 128 000 km

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní