Aký máte motorový olej a ako ste spokojní?

Fórum o všetkom, čo vás zaujíma ...

Moderátor: Elvis

hot4um
nula
Dátum registrácie: Štvrtok, 17. Júla 2008, 16:36

Re:

Príspevok od používateľa hot4um » Sobota, 19. Júla 2008, 07:03

fajry napísal:Hmm, to neviem, ale Esso nie je zle - ale fakt neviem. Som pozeral len o Shell, Mobil 1, Castrol, Valvoline, Texaco a este nieco - uz neviem. V podstate je uz jedno, aky je tam olej - ked ma predpisanu viskozitu, tak splna svoj ucel. Tie oleje su uz velmi podobne a kvalitou velmi dobre - cest vynimkam = Madit, ...

Mas nejaku zlu skusenost s olejmi Madit,pripadne terajsimi MOL?Dakujem za odpoved.

Používateľov profilový obrázok
Mexo
panic
Dátum registrácie: Utorok, 15. Augusta 2006, 12:13

Re: Aký máte motorový olej a ako ste spokojní?

Príspevok od používateľa Mexo » Streda, 23. Júla 2008, 14:15

Zisti si aky olej predpisuje do Tvojho auta vyrobca. Dodrz viskozitu a vykonstnu triedu (vyzsia moze byt) a ostatok vobec neries. Jedine co tak este ries je cena. Vykasli sa na vsetky povery, famy a ohovaracky. A ked budes menit olej tak to nechaj dobre stiect. To ze sa ma olej menit za tepla asi ani nemusim pripominat :o)
Moze Ti byt uplne putna cije olej synteticky alebo mineralny, ak ma dostatocnu vykonnostnu kategoriu a dobru viskozitu, je to uplne sedem. V maloobchodnom predaji v podstate ani neexistuje synteticky olej, je to len zavadzanie vyrobcov. Oblubena formulka spotrebitela, ktora ked je uvedena na vyrobku, tak sa olej lepsie predava.
Je to jednoduche a proste, niet co riesit. Inac sa stanes otrokom olejobiznisovych blabolov a povier ludi, co si len vymyslaju aby boli zaujimavy.
TOYOTA STARLET 1,3i 2E-E

hot4um
nula
Dátum registrácie: Štvrtok, 17. Júla 2008, 16:36

Príspevok od používateľa hot4um » Streda, 23. Júla 2008, 15:11

Mexo napísal:Zisti si aky olej predpisuje do Tvojho auta vyrobca. Dodrz viskozitu a vykonstnu triedu (vyzsia moze byt) a ostatok vobec neries. Jedine co tak este ries je cena. Vykasli sa na vsetky povery, famy a ohovaracky. A ked budes menit olej tak to nechaj dobre stiect. To ze sa ma olej menit za tepla asi ani nemusim pripominat :o)
Moze Ti byt uplne putna cije olej synteticky alebo mineralny, ak ma dostatocnu vykonnostnu kategoriu a dobru viskozitu, je to uplne sedem. V maloobchodnom predaji v podstate ani neexistuje synteticky olej, je to len zavadzanie vyrobcov. Oblubena formulka spotrebitela, ktora ked je uvedena na vyrobku, tak sa olej lepsie predava.
Je to jednoduche a proste, niet co riesit. Inac sa stanes otrokom olejobiznisovych blabolov a povier ludi, co si len vymyslaju aby boli zaujimavy.

Presne toto som si myslel aj ja.Len som chcel aspon jeden rovnaky nazor.Iba ma zaujimalo aka viskozita a vykonnostna trieda sa tam ma davat.lebo to je starucka Toyotka a nemam ziadnu knizku k nej.Tym ze aky olej sa do nej dava som myslel prave viskozitu a vyk.triedu.Nie znacku oleja.Keby si mal moznost to zistit tak budem povdacny.tak diky za odpoved.

DrGis
panic
Dátum registrácie: Sobota, 3. Decembra 2005, 20:29
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DrGis » Streda, 23. Júla 2008, 16:44

TOYOTA CELICA ST165 & ST205

Mexo
panic
Dátum registrácie: Utorok, 15. Augusta 2006, 12:13

Príspevok od používateľa Mexo » Štvrtok, 31. Júla 2008, 11:26

hot4um napísal:
Mexo napísal:Zisti si aky olej predpisuje do Tvojho auta vyrobca. Dodrz viskozitu a vykonstnu triedu (vyzsia moze byt) a ostatok vobec neries. Jedine co tak este ries je cena. Vykasli sa na vsetky povery, famy a ohovaracky. A ked budes menit olej tak to nechaj dobre stiect. To ze sa ma olej menit za tepla asi ani nemusim pripominat :o)

Presne toto som si myslel aj ja.Len som chcel aspon jeden rovnaky nazor.Iba ma zaujimalo aka viskozita a vykonnostna trieda sa tam ma davat.lebo to je starucka Toyotka a nemam ziadnu knizku k nej.Tym ze aky olej sa do nej dava som myslel prave viskozitu a vyk.triedu.Nie znacku oleja.Keby si mal moznost to zistit tak budem povdacny.tak diky za odpoved.
Ak je to starsie afto tak vykonnostna trieda oleja, ktory teraz kupis ma vyzsiu vykonnostnu triedu aku by si potreboval, takze je to OK. Ja mam napriklad do mojej Skarletky davat olej triedy API SG a davam tam Valvoline Durablend 10W40 API SJ.
Inac kuk sem pre API triedy
http://sk.wikipedia.org/wiki/Motorov%C3%BD_olej
TOYOTA STARLET 1,3i 2E-E

Rasťo
Vševed
Dátum registrácie: Streda, 7. Marca 2007, 17:45
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rasťo » Štvrtok, 31. Júla 2008, 11:40

Mexo napísal:To ze sa ma olej menit za tepla asi ani nemusim pripominat :o)
Hmmm...koľká múdrosť... Čo si myslíš, že sa stane ak do horúceho motora, z ktorého si pred 10 minútami vypustil olej, naleješ olej s teplotou cca tých 20 stupňov? - aj tu niekde sa začínajú napríklad trable so žraním oleja u ZZ motorov. Navyše si neviem dosť dobre predstaviť odkrúcanie olejového filtra kým je motor horúci...samozrejme ak to chceš urobiť ako človek - nie že do neho vrazíš šróbovák...
Olej sa má za tepla vypúšťať...až keď motor schladne sa má do neho liať nový olej...
Na čase nezáleží...záleží pouze na životě

Lexus RX400h, ´08, 1MZ-FE
Toyota MR-2 W3, ´00, 1ZZ-FE
Toyota Corolla AE92, ´88, 4A-GE 16V
Ex : Toyota Yaris XP10, ´01-´05, 1SZ-FE
Ex : Toyota Celica RA61. ´85, 21R-C
Ex : Toyota Corolla E11, ´98, 4E-FE

johnC
toyoťák
Dátum registrácie: Pondelok, 20. Februára 2006, 19:12
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johnC » Streda, 3. Septembra 2008, 08:53

Rasťo napísal:
Mexo napísal:To ze sa ma olej menit za tepla asi ani nemusim pripominat :o)
Olej sa má za tepla vypúšťať...až keď motor schladne sa má do neho liať nový olej...
fuha dalsia nova info, mam laicku otazku: co sa stane ak ho budem vypustat pri schladenom motore alebo vypustat aj napustat pri zohriatom ?

inak , rozpraval som sa s jednym chlapikom ktoremu zacal motor 4E-FE klepat (az ho musel vymenit) potom co pouzil olej s mensou viskoznou triedou, takze pozor pre majitelov 4E-FE motorov, nech vas ani nenapadne nalievat ho do syntetiky
Toyota Corolla E11/Scott Reflex 10/noKia/Lunex DCM-fz7/Logitech-mouse/Verbatim FDD/Adibas/Mentos/Primeros
.... ideal for mňa !

Rasťo
Vševed
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rasťo » Streda, 3. Septembra 2008, 10:06

JohnC - ak budeš vypúšťať studený olej, tak nevytečie všetok (resp. ho vytečie menej, ako keď bude horúci), tzn výmena bude stáť za prd. Z horúceho bloku dosť ťažko vykrútiš olejový filter - keď blok schladne, ide to aj bez použitia brut násilia. S nalievaním oleja izbovej teploty do horúceho motora je to komplikovanejšie - nalieva sa cez kryt hlevy - v materiále hlavy pri takomto zaobchádzaní dochádza ku značnému pnutiu, to nehovorím o tesneniach a podobne...
Ak Ti proste v servise za hodinu vymenia olej, tak je vysoká pravdepodobnosť (hlavne u ZZ motorov), že motor ide na odpis - viď CZ fŕum, kde chalanom záhadne odchádzajú 1ZZ-FE motory pár tisíc km po výmene oleja v servisoch.
Čo sa týka viskóznych tried, tak sa odporúča nemeniť ich - ja by som povedal, že naj je ostať priamo u jedného výrobcu, typu a triedy oleja - proste rovnaký olej aký tam bol, tak treba dať pri výmene. Jasné, že výrobcovia olejov svoje produkty akoby obmieňajú, ale predajcovia majú tabuľky, kde je napísané ktorý olej je priamou náhradou ktorého. Toyota od výroby používala a servisy aj používajú olej Castrol TXT. Jeho následníkom je olej Castrol Magnatec.
Inak proti žraniu oleja - keď je to už vážne, občas pomôže zvýšiť pri výmene oleja o stupeň viskóznu triedu oleja - zas nemeniť druh ani výrobcu oleja, len namiesto napr. 5W, tam dať 10W...

tomastrnava
začiatočník
Dátum registrácie: Pondelok, 7. Novembra 2005, 11:19
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomastrnava » Streda, 3. Septembra 2008, 22:16

ja dám znovu ESSO uniflo 10w-40 len ho neviem najst v žiadnom eshope. neviete poradit?
corolla E9 1991 hatchback
Obrázok

Rasťo
Vševed
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rasťo » Štvrtok, 4. Septembra 2008, 06:26

AndyGTP
Vševed
Dátum registrácie: Pondelok, 18. Apríla 2005, 07:53

Príspevok od používateľa AndyGTP » Štvrtok, 4. Septembra 2008, 07:50

Rasťo napísal: Čo sa týka viskóznych tried, tak sa odporúča nemeniť ich - ja by som povedal, že naj je ostať priamo u jedného výrobcu, typu a triedy oleja - proste rovnaký olej aký tam bol, tak treba dať pri výmene. Jasné, že výrobcovia olejov svoje produkty akoby obmieňajú, ale predajcovia majú tabuľky, kde je napísané ktorý olej je priamou náhradou ktorého.

Inak proti žraniu oleja - keď je to už vážne, občas pomôže zvýšiť pri výmene oleja o stupeň viskóznu triedu oleja - zas nemeniť druh ani výrobcu oleja, len namiesto napr. 5W, tam dať 10W...
si si tym isty? nie je to nahodou tak, ze naopak? ak ti zerie olej, tak das "hustejsi", ktory ma vacsi rozdiel medzi spodnym a hornym indexom? tj namiesto 10W-40 nalejes 5W-40?

JCE10L (2JZGE) // GSU35L (2GRFE) // EE111 (4EFE) // AE86L (4AGELK) // AE82L (4AGE) // AE92L (4AGE) // SXA11L (3SFE)

chmelo
Toyota guru
Dátum registrácie: Streda, 24. Januára 2007, 09:29

Príspevok od používateľa chmelo » Štvrtok, 4. Septembra 2008, 07:58

Nie Andy, to prvé číslo...napr. 5W označuje viskozitu studeného oleja a druhý index, napr. 40 viskozitu zohriateho oleja, takže v praxi to znamená, že za studena je ten 15W-40 hustejší ako napr. 5W-40 a tým pádom ho studený motor toľko nespáli, keďže sa ho toľko nedostane cez "špáry" do spaľovacieho priestoru.
Keď je už motor teplý, tak mu je v podstate jedno, či tam máš 15W-40, alebo 5W-40, keďže ich viskozita pri pracovnej teplote je rovnaká.
Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
Reiner - 4Runner, 2,4L 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C

MIREKK
začiatočník
Dátum registrácie: Nedeľa, 2. Apríla 2006, 11:07
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MIREKK » Štvrtok, 4. Septembra 2008, 16:33

tomastrnava napísal:ja dám znovu ESSO uniflo 10w-40 len ho neviem najst v žiadnom eshope. neviete poradit?
Tomas myslim ze uniflo 10w-40 sa uz nevyraba nakolko ja beriem z velkoskladu pre moj eshop a v poslednom cenniku uz nie je. Ja pouzivam ultra 10w-40 ten je o nieco lepsi ako uniflo. Ale ak chces mozem sa opytat ci ho maju na sklade este.
Rasto ale on chcel uniflo 10w-40 :) ten ma taky cerveny obal inac aj tak maju drahsie ceny ako ja na esso oleje nechcel som tu davat reklamu ale aby ste sa presvedcily ze neklamem http://www.cartown.sk/index.php?cPath=1 ... 53c900bafe

Chmelo nechcem sa hadat ale fakt sa mi to neako nezda zeby bola 15w-40 hustejsia ako 5w-40. Dam len taky maly priklad do motora 1,3 MPI zo skody felicie sa dava olej 15w-40 pretoze ma slabe olejove cerpadlo a ak by si tam dal 5w-40 ten motor by to dlho nevydrzal.
http://www.4age.net
ex car:Toyota Corolla E9 Gti 3D Hatchback, engine:4AGE 20 valve

Gabriel Nagy
Vševed
Dátum registrácie: Streda, 8. Novembra 2006, 17:05

Príspevok od používateľa Gabriel Nagy » Štvrtok, 4. Septembra 2008, 17:49

chalani, tiez viem tak, ze 15w je hustejsi, nez 10w a 5w... ved do starych aut sa davali 15w, bo su tam vole jak svina, nech to ten olej zaplni... a nove, naopak kvoli aj spotrebe davaju 5w, kladie mensi odpor.. :-) myslim
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 90
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 92
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE? :-D

chmelo
Toyota guru
Dátum registrácie: Streda, 24. Januára 2007, 09:29

Príspevok od používateľa chmelo » Štvrtok, 4. Septembra 2008, 23:48

Trošku som pomrkal a v tej veci je takáto vec:

Viskozita

Pri výbere správneho oleja pre daný motor sú najdôležitejšie dva základné parametre: viskozita oleja a výkonnostná trieda. Viskozitu oleja a jeho použiteľnosť v závislosti od vonkajšej teploty prostredia udáva norma SAE (napr.: SAE 15W 40). Viskozita a teda aj použiteľnosť oleja sa mení v závislosti od teploty. Zimné číslo udáva schopnosť oleja zaručiť štartovateľnosť motora pri nízkych teplotách. Všeobecne platí, že čím je nižšie číslo zimnej triedy, tým nižšia môže byť teplota okolia pri zachovaní tekutého stavu oleja. Oleje 0W umožňujú štartovanie aj pri teplotách -50 stupňov.

Letné číslo zase garantuje dostatočnú viskozitu oleja pri vysokých teplotách okolia. Čím vyššie je číslo letnej triedy, tým vyššia môže byť teplota okolia, pri ktorej je olej schopný mazať motor (netrhá sa mazací film). Pre európske podmienky stačia triedy 30 a 40. Norma SAE používa pre označenie viskozity olejov šesť zimných tried označených písmenom W a päť letných tried označených iba číslom, ktoré nevyjadruje teplotu ani inú fyzikálnu veličinu.

Použitie olejov pri vonkajšej teplote podľa označenia SAE: SAE 30 (-5 oC do 40 oC), SAE 40 (0 oC do +45 oC), SAE 20W-50 (-15 oC do +50 oC), SAE 15W-40 (-20 oC do +45 oC), SAE 10W-40 (-25 oC do +35 oC), SAE 5W-40 (-30 oC do +30 oC), SAE 5W 30 (-30 do +25 oC), SAE 0W-30 (-50 oC do + 30 oC).
Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
Reiner - 4Runner, 2,4L 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný