Aký máte motorový olej a ako ste spokojní?

Fórum o všetkom, čo vás zaujíma ...

Moderátor: Elvis

Používateľov profilový obrázok
chmelo
Toyota guru
Dátum registrácie: Streda, 24. Januára 2007, 09:29

Re: Aký máte motorový olej a ako ste spokojní?

Príspevok od používateľa chmelo » Štvrtok, 4. Septembra 2008, 23:55

Rešpektíve:

Označenie oleja

Označenie olejov pozostáva z mnohých čísel, pričom najdôležitejšie sú dve udávajúce viskozitu. Toto označenie sa nazýva trieda SAE - Society of Automotive Engineerings - a používajú ju takmer všetci výrobcovia olejov.

Prvé číslo, za ktorým je zvyčajne písmeno W (winter = zima), udáva viskozitu (tekutosť) za studena. Čím je toto číslo menšie, tým lepšie, pretože olej plní svoju skôr a lepšie funkciu už pri nižších teplotách.

Druhé číslo označuje viskozitu oleja pri vysokej teplote, čím je vyššie, tým je olej tekutejší pri vysokej teplote, znáša vyššie teplotné zaťaženie a olejový film je stály, netrhá sa.

Ďalej sa oleje líšia pre benzínové a naftové motory. Podľa európskej špecifikácie CCMC sú oleje vhodné pre benzínové (zážihové) motory označené písmenom G, Podľa americkej API je to S pre benzínové motory a C pre naftové (vznetové) motory. Písmená a čísla za týmito údajmi bližšie charakterizujú výkonovú triedu (napr. CCMC - G5).

Aký olej používať

Najviac samozrejme napovie predpis výrobcu. Vo všeobecnosti sa oplatí používať viac kvalitnejšie (a aj drahšie) oleje, ktoré poskytujú spoľahlivé mazanie motora v takmer akýchkoľvek podmienkach. Nižšia spotreba paliva a predĺžená životnosť motora určite vykompenzujú cenu oleja.

Čas potrebný k dokonalému zaolejovaniu celého motora pri studenom štarte podľa druhu oleja SAE:

Pri 0oC Pri - 10oC Pri -20oC

SAE 0W-30 5 sek. 5 sek. 10 sek.

SAE 5W-30 5 sek. 6 sek. 11 sek.

SAE 5W-40 6 sek. 8 sek. 12 sek.

SAE 10W-40 8 sek. 20 sek. 50 sek.

SAE 15W-40 10 sek. 50 sek. viac ako 60 sek.

Ak má motor absolvovaných viac ako 80.000 km s minerálnym olejom, neodporúča sa používať olej vyššej kvality (syntetický). Olej vyššej výkonnostnej triedy rozpúšťa usadeniny lepšie, a takto náhle uvoľnené usadeniny môžu spôsobiť poruchu motora.

Naopak odporúča sa prejsť na tieto oleje po dôkladnom zábehu (10.000 - 20.000
km).

Minerálny a syntetický olej

Pri miešaní olejov nerozhoduje fakt, či je olej minerálny alebo syntetický, rozhodujúcim kritériom vhodnosti je výkonnostná trieda a viskozita.
Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
Reiner - 4Runner, 2,4L 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C

AndyGTP
Vševed
Dátum registrácie: Pondelok, 18. Apríla 2005, 07:53

Príspevok od používateľa AndyGTP » Piatok, 5. Septembra 2008, 07:43

to s tou hustotou pre stare motory si nenasiel niekde? ja som bol skor v tom, ze je to tak ako som pisal, nie len v tom, ze "zimny" index urcujuci cerpatelnost oleja udava kvazi "hustotu", ktoru zvyknu odporucat na "utesnenie" starych motorov.

JCE10L (2JZGE) // GSU35L (2GRFE) // EE111 (4EFE) // AE86L (4AGELK) // AE82L (4AGE) // AE92L (4AGE) // SXA11L (3SFE)

kre
toyoťák
Dátum registrácie: Streda, 3. Mája 2006, 14:00
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kre » Streda, 17. Septembra 2008, 11:01

na dnes som sa dopracoval k vymene oleja, tak som zasiel do toyoty, zobral od nich 5 litrov oleja Toyota 5W-30, zrejme vyrobca bude ESSO, ale nedam za to ruku do ohna, nepozeral som este na cetliky... dalej nejake tie filtre (olejovy, palivovy, pelovy, vzduchovy) a vecer ak vyjde cas, nastane vymena tohto vsetkeho... no a este aj brzdovej kvapaliny samozrejme...
ked dojednam cenu, dam vediet kolko to stalo. ja som to len zobral z pultu a nikto nechcel peniaze ;) to asi preto, lebo som povedal, ze ziadne nemam, ale tovar potrebujem :) ale hento vsetko bude stat okolo 3.500,-
rozhodol som sa, ze este zadotujem to auto originalnymi suciastkami. ale ked som videl, ze uz len vzduchovy filter tam ide najdrahsi zo vsetkych, tak som sa hned potesil, pravda... :) nejakych 700,- stal tusim. DENSO, samozrejme... nevadi :) ale tusim kazdy z filtrov co som kupil su DENSO. no nic, dam vediet, kolko to presne stalo, ked nezabudnem...
Obrázok
Radšej mŕtvy ako druhý...

stefan-celica
Toyota guru
Dátum registrácie: Štvrtok, 25. Septembra 2008, 20:07

Príspevok od používateľa stefan-celica » Nedeľa, 19. Októbra 2008, 11:03

Ja som sa tiez rozhodol pre VALVOLINE 10w40 a som velmi spokojny uz som spravil nejakych 4000km a skoro nic neubudlo takze spokojnost nadovsetko rozmyslal som nad Castrolom no ta cena...
Toyota Celica T20 ST202 129kw 3SGE McPherson :) 376 916km, Evans Coolants, K&N, PUR 80Sh
Renault Trafic 2.0dci M9R L2H1 toto auto my bol čert dlžný
Subaru Legacy AWD 2.0 boxer EJ20 318 000km

fajry
administrátor
Dátum registrácie: Pondelok, 26. Júla 2004, 13:45
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa fajry » Nedeľa, 19. Októbra 2008, 13:43

Valvolinom nic nepokazis a dost silne pochybujem, ze Castrol je lepsi. Staci si pozriet niekolko testov a uvidis ...
Subaru Forester (IV/SJ) 2.0 CVT
Toyota RAV4 II 2.0 D-4D
ex: Subaru Forester (III/SH) 2.0D
ex: Avensis T22 sedan 2.0 D4D
ex: Toyota Corolla 1.6 E11
ex: Toyota Celica st165 turbo 4x4
ex: Toyota Celica st162 2.0
ex: Toyota Corolla 1.6GTi E9 liftback

johnC
toyoťák
Dátum registrácie: Pondelok, 20. Februára 2006, 19:12
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johnC » Štvrtok, 23. Októbra 2008, 13:59

Castrol Magnatec 15W40 a naposledy som to presvihol o min 5kkm, olej bol sice cierny ako vzdy a aj umyt z ruk isiel v pohode..
Toyota Corolla E11/Scott Reflex 10/noKia/Lunex DCM-fz7/Logitech-mouse/Verbatim FDD/Adibas/Mentos/Primeros
.... ideal for mňa !

180dcat
panic
Dátum registrácie: Sobota, 9. Augusta 2008, 21:31

Príspevok od používateľa 180dcat » Streda, 29. Októbra 2008, 19:56

mne v toyote odporucili castrol , vraj je pre motor toyo najlepši. :?:

miguellito
začiatočník
Dátum registrácie: Nedeľa, 6. Júla 2008, 13:59

Príspevok od používateľa miguellito » Štvrtok, 30. Októbra 2008, 11:04

ja tam mam teraz ten novy 10W40 Liqui Moly,s prisadou MOS2,a ide ok,potichu,Gabo mi ju bol kuknut a tiez vravi ze je hodne ticha,
a po vymene mi klesli otacky na volnobehu cca o 50-100,haluz ale slape ok ,ziadne kapanie, asi to bude tym ze je ten LM Leichtlauf :) ,
som zvedavy ci sa to nejak prejavi na spotrebe ,lebo vyrobca tvrdi ze tento olej znizuje spotrebu oleja aj benzinu,
ale tento OIL tam bol aj predtym asi preto mi zere tych 8l na 100ku,ked sa snazim,takze dufam ze to min.tak ostane aj teraz.
Mi Angelita CeliCa GTi 2.0 16 V-oltov:-), Morning Lemon Zltunka Designed by the Wind
Hlavne netreba stat vedla auta ktore je od vas 1,5metra a ide rychlostou 170km/h
mam fakt DAMNED car
yellow mambaaa

Gabriel Nagy
Vševed
Dátum registrácie: Streda, 8. Novembra 2006, 17:05

Príspevok od používateľa Gabriel Nagy » Štvrtok, 30. Októbra 2008, 18:05

keby toto len citam, poviem si blbost.. no predvcerom a vcera som to videl, pocul na vlastne oci, usi.... a potvrdil mi to aj martin mates z cz fora.. po naliati toho oleja liqui moly, ci ako, motor stichol... takze to skusim tiez. ;-)
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 90
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 92
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE? :-D

chmelo
Toyota guru
Dátum registrácie: Streda, 24. Januára 2007, 09:29

Príspevok od používateľa chmelo » Štvrtok, 30. Októbra 2008, 18:18

Už som to kdesi spomínal, že som ho kedysi dávno použil do R5ky s 1,6dieselom namiesto pôvodnej GTX3 od kastrólu a bol som maximálne spokojný. Lepšie zimné štarty, tichší chod...proste gut ;-)
Do novších motorov s málo navalenými km by som ho asi nedával, ale terazky ho idem dať do Karolíny, ktorá má cez 300 tisíc a 5W-40ku od Valvolinu papá celkom slušne. Olej som menil pred rokom, nabehala možno 3 tisíc a spapala už skoro liter oleja. Je fakt, že viacmenej jazdí na krátke vzdialenosti - škôlka, nákup a tak podobne.
Uviďáme, čo bude vravieť na trošku hustejší a "kalnejší" olej :roll:
Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
Reiner - 4Runner, 2,4L 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C

miguellito
začiatočník
Dátum registrácie: Nedeľa, 6. Júla 2008, 13:59

Príspevok od používateľa miguellito » Piatok, 31. Októbra 2008, 00:21

teda kalny-bez uvodzoviek :lol: je hodne a zaujimavo smrdi 8) keby som vyberal podla tychto zmyslov asi by tam nesiel veru :lol:
Mi Angelita CeliCa GTi 2.0 16 V-oltov:-), Morning Lemon Zltunka Designed by the Wind
Hlavne netreba stat vedla auta ktore je od vas 1,5metra a ide rychlostou 170km/h
mam fakt DAMNED car
yellow mambaaa

jarson
toyoťák
Dátum registrácie: Pondelok, 12. Mája 2008, 17:09

Príspevok od používateľa jarson » Utorok, 4. Novembra 2008, 20:22

aky mate nazor na olej Mobil 1 formula ESP 5w30? je tam toto: splna ACEA C2/C3 , A3/B3/B4 API CF
splna odporucania pre ACEA A5/B5 , API SL/SM
... a potom je tam estew kopec vselijakych noriem vW, BMW, MB atd.
Je to dobre pre motor 7A-FE?
Civic 1.8 FD7 06 Turkey Obrázok
Carina E 1.6 XLi Lift japan 92Obrázok
Carina E 1.8 GLi Lift UK 96 R.I.P.

jarson
toyoťák
Dátum registrácie: Pondelok, 12. Mája 2008, 17:09

Príspevok od používateľa jarson » Utorok, 4. Novembra 2008, 20:28

zabudol som, tam je tam Toyota 5W30 a ma v sebe 15000 skoro presne ( no o "miligram" mozno viac :roll: )
Civic 1.8 FD7 06 Turkey Obrázok
Carina E 1.6 XLi Lift japan 92Obrázok
Carina E 1.8 GLi Lift UK 96 R.I.P.

kre
toyoťák
Dátum registrácie: Streda, 3. Mája 2006, 14:00
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kre » Streda, 12. Novembra 2008, 09:33

180dcat napísal:mne v toyote odporucili castrol , vraj je pre motor toyo najlepši. :?:
je najlepsi... lebo CASTROL investuje do rozvoja servisov a nasledne ma zaruceneho klienta na velkoodber olejov. takze musi byt najlepsi... lebo je povinnostou servisu propagovat tento druh oleja. ja by som ale na tvojom mieste tak ci tak vypytal original TOYOTA olej. su ti povinny ho tam naliat a je vyrazne lacnejsi ako CASTROL a podla slov niektorych technikov aj lepsi... (to uz nechajme na nich, preco si to myslia, ja to neviem zhodnotit)
Obrázok
Radšej mŕtvy ako druhý...

Gabriel Nagy
Vševed
Dátum registrácie: Streda, 8. Novembra 2006, 17:05

Príspevok od používateľa Gabriel Nagy » Štvrtok, 20. Novembra 2008, 23:02

tak a uz je doma novy olej, aj filter..

10w40 liqui moly s MOS2, presne ako daval miguelito aj mates z CZ fora... a filter mann, ten tam mali, tak som nespekuloval.
uvazujem, ci to vymenim teraz, alebo pockam, bo planovana vymena je az za cca 6tis km... menil som pred dvoma tisickami.
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 90
ex: Toyota Celica 2.0 Gti 92
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS300 2JZ-GE dream car
swap to 1JZ-GTE? :-D

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 13 neregistrovaných