TRC a VSC
Moderátor: Elvis
- Marcello
- panic
- Dátum registrácie: Pondelok, 3. Novembra 2008, 20:54
TRC a VSC
Ahojte... mohol by mi niekto popisat ako zistim ci funguju tieto dva bezpecnostne systemy ?
VSC (kontrola stability vozidla)
TRC (trakcna kontrola)
Respektive ci niekto skusal ich funkcnost a ako sa to prejavi...
Vdaka.
VSC (kontrola stability vozidla)
TRC (trakcna kontrola)
Respektive ci niekto skusal ich funkcnost a ako sa to prejavi...
Vdaka.
PREVIA 05´, 2.4 VVTi 16V - 116kW /LPG seq./
- aspire
- začiatočník
- Dátum registrácie: Štvrtok, 17. Apríla 2008, 19:04
Re: TRC a VSC
Kontrolu stabilty si najlepsie vyskusas na prazdnom parkovisku najlepsie za mokra alebo na snehu, musi auto doslova rozhodit prudkym vyhybacim manevrom. NIKDY TO VSAK NESKUSAJ V PREMAVKE, VZDY LEN NA PRAZDNOM A DOST VELKOM PARKOVISKU. Nemusim vysvetlovat naco tam tieto systemy su
. VSC sa prejavi ked prudko strhnes volant a pridas plyn ucitis mierny smyk, nasledne elektronika priskrti vykon, aj ked budes mat nohu na plyne tak ti ubere vykon, zbadas na otackomery. Opet ti vsak chcem pripomenut NIKDY to neskusaj v premavke!!!!!!!!!!
Trakcnu kontrolu vyskusas napriklad pri rozbiehani, ked prudko pridas plyn a rychlo pustis spojku, doslova ucitis ako si auto samo zrovna otacky a zabrani preklzovaniu hnacich kolies.
Takze opet prazdne parkovisko, a daj vediet ako si dopadol.

Trakcnu kontrolu vyskusas napriklad pri rozbiehani, ked prudko pridas plyn a rychlo pustis spojku, doslova ucitis ako si auto samo zrovna otacky a zabrani preklzovaniu hnacich kolies.
Takze opet prazdne parkovisko, a daj vediet ako si dopadol.
Nie je dôležitá rýchlosť ale Zábava 
Mitsubishi Grandis 2,4L - All for Family
Ex : Corolla E11 - 1.4 86 PS
Mitsubishi Grandis 2,4L - All for Family
Ex : Corolla E11 - 1.4 86 PS
- Marcello
- panic
Jasne ze parkovisko 
No pri tom rozbiehani som si vsimol ze to zahrabe aj sa mi rozsvieti na palubke symbol pauta s takym smykom, ale nehrabal som na nom tak aby to bolo nejake drasticke, takze neviem ci ma obmedzila elektronika alebo som tak malo zahrabal ze som ani nedal elektronike prilezitost zareagovat. Ale na ten sneh uz cakam len ho stale niet.
No a co sa tyka tej stability v zatacke tak to naozaj musim pockat az napadne sneh a niekde na velkom parkovisku
Dika za odpoved, urcite sem potom hodim info...
No pri tom rozbiehani som si vsimol ze to zahrabe aj sa mi rozsvieti na palubke symbol pauta s takym smykom, ale nehrabal som na nom tak aby to bolo nejake drasticke, takze neviem ci ma obmedzila elektronika alebo som tak malo zahrabal ze som ani nedal elektronike prilezitost zareagovat. Ale na ten sneh uz cakam len ho stale niet.
No a co sa tyka tej stability v zatacke tak to naozaj musim pockat az napadne sneh a niekde na velkom parkovisku
Dika za odpoved, urcite sem potom hodim info...
- chmelo
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Streda, 24. Januára 2007, 09:29
K tomu TRC...zahrabať to musí, aby elektronika mala na čo reagovať....potom už začne pribrzďovať pretáčajúce sa koleso a je to.
VSC som ocenil, keď som minulú asi v stovke nabehol na haldu neodhrabaného sňahu v strede cesty...pekne ma to zrovnalo...ťažko povedať, či by som AVE zvládol v takom šmyku a dupľom, keď som ho mal len krátko a ešte som na AVE nebol moc zvyknutý...hlavne na jeho veľkosť a váhu
VSC som ocenil, keď som minulú asi v stovke nabehol na haldu neodhrabaného sňahu v strede cesty...pekne ma to zrovnalo...ťažko povedať, či by som AVE zvládol v takom šmyku a dupľom, keď som ho mal len krátko a ešte som na AVE nebol moc zvyknutý...hlavne na jeho veľkosť a váhu
Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
Reiner - 4Runner, 2,4L 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C
- Rasťo
- Vševed
- Dátum registrácie: Streda, 7. Marca 2007, 17:45
- Kontaktovať používateľa:
Zistíš to jednoducho - normálny smrteľník mení brzdové platnička tak raz za rok. So silným motorom, kontrolou trakcie a svižnejšou jazdou, tak každé 3 mesiace - Ľuboš by mohol hovoriť o tom niečo... 
Na čase nezáleží...záleží pouze na životě
Lexus RX400h, ´08, 1MZ-FE
Toyota MR-2 W3, ´00, 1ZZ-FE
Toyota Corolla AE92, ´88, 4A-GE 16V
Ex : Toyota Yaris XP10, ´01-´05, 1SZ-FE
Ex : Toyota Celica RA61. ´85, 21R-C
Ex : Toyota Corolla E11, ´98, 4E-FE
- chmelo
- Toyota guru
Veď ho neplaš....je fakt, že odchádzajú skôr, na AVE mám nabehaných 142tisíc a predné platničky boli menené dvakrát a kotúče raz, takže to vychodí, že platničky vydržali cca 70tisíc a kotúče tých 140....ale je fakt, že jazdím tak priemerne, takže žiadne extra blbnutie.
- Rasťo
- Vševed
- Dátum registrácie: Streda, 7. Marca 2007, 17:45
- Kontaktovať používateľa:
No ja som celkom rád že na MR-ke ešte žiadnu kontrolu trakcie okrem LSD nemám, lebo by som menil pri mojom štýle jazdy platničky podobne ako Ľuboš... 
Na čase nezáleží...záleží pouze na životě
- Marcello
- panic
Nieee, nestrasi ma, ja sa nebojim tychto veci a u tejto krasavice uz toboz nie, aj ked... 
Ale vdaka za infosky, proste sa tesim na zimu ked sa troska vyblaznim do extremu... mozno skocim aj do AT ne tu skolu smyku... organizuje sa to aj zo Slovenska jedna firma...
Ale vdaka za infosky, proste sa tesim na zimu ked sa troska vyblaznim do extremu... mozno skocim aj do AT ne tu skolu smyku... organizuje sa to aj zo Slovenska jedna firma...
- Marcello
- panic
Opat sa vraciam k tejto teme, nakolko sa pekne ochladilo, mlaky pozamrzali tak som nabeho jednym koleosm na lad a cuduj sa svete koleso preklzuje ako dive. NEviem ci si to nemam vsimat, proste som sa skusil na lade rozbehnut a auto mi nijako neobmedzilo vykon, jedine som na palubke videl ze sa tam rozsvietil symbol smykajucaho sa auta. Z toho my vyplyva pravom aj obava ci mi vobec bude to VSC fungovat, ale to preverim na zasnezenom parkovisku. Poradte co dalej. Alebo ist asi do AWF servisu v BRatislave...
Dakujem Vam...
Dakujem Vam...
- chmelo
- Toyota guru
Preklzovanie pri rozbiehaní je problém TRC a nie VSC...máš ho zapnuté? Pokiaľ áno, tak by sa koleso malo po prešmyknutí chytiť.
- Marcello
- panic
No TRC vypnute nemam, cize je zapnute... Koleso presmykuje, ale neviem posudit rozdiel medzi vypnutym a zapnutym TRC... Jedine ma informuje symbol smykajuceho sa auta na palubnej doske... 
nerozumiem tomu ako si to myslel ze "koleso by sa malo chytit"
Co sa VSC tyka, myslel som suvislost ECU jednotiek ktore medzi sebou spolupracuju, a ak je vadna jednotka pre TRC tak moze ovplyvnit cinnost VSC... tak som to mal na mysli..
nerozumiem tomu ako si to myslel ze "koleso by sa malo chytit"
Co sa VSC tyka, myslel som suvislost ECU jednotiek ktore medzi sebou spolupracuju, a ak je vadna jednotka pre TRC tak moze ovplyvnit cinnost VSC... tak som to mal na mysli..
- chmelo
- Toyota guru
Myslel som to tak, že koleso by malo začať pribrzďovať...netreba od toho ale čakať, že na čistom ľade zaberie...to je nereálne.
Priebežne to skúšam "kajetaje" po cestách necestách...pri rozbiehaní aj pri prudkom pridaní plynu počas jazdy na zľadovatelej ceste...keď na to dupnem, tak koleso prešmykne a to dosť rýchlo a potom začne pribrzďovať...je to ale skôr kontrolovaný šmyk ako plynulá jazda...ak hororím, tak je to nereálne, aby na ľade išlo koleso plynule...buď prešmykuje, alebo sa šmýka, ale TRC to trochu eliminuje.
Na rozbeh mám v AVE tlačítko ECT/SNOW na to určené, pár krát som to vyskúšal, ale nepoužívam to....to je skôr na extrém. Dosť to brzdí motor a celkovo je to také tuhšie.
Priebežne to skúšam "kajetaje" po cestách necestách...pri rozbiehaní aj pri prudkom pridaní plynu počas jazdy na zľadovatelej ceste...keď na to dupnem, tak koleso prešmykne a to dosť rýchlo a potom začne pribrzďovať...je to ale skôr kontrolovaný šmyk ako plynulá jazda...ak hororím, tak je to nereálne, aby na ľade išlo koleso plynule...buď prešmykuje, alebo sa šmýka, ale TRC to trochu eliminuje.
Na rozbeh mám v AVE tlačítko ECT/SNOW na to určené, pár krát som to vyskúšal, ale nepoužívam to....to je skôr na extrém. Dosť to brzdí motor a celkovo je to také tuhšie.
- Marcello
- panic
Tak som tu opat... vyskusal som to VSC a zda sa ze funguje super, pekne som citil abs ako dobrzdovalo konkretne kolesa a auto sa zo smyku pekne vyrovnalo a viedlo ma smerom ktorym som isiel...
Co sa ale TRC tyka tak ziadny rozdiel medzi zapnutym a vypnutym TRC nebadam... Takze asi bude nieco v cudu... Co mam skusit skontrolovat ako prve ? Alebo nespekulovat a ist rovno do servisu na diagnostiku ? Uvazujem nad AWF servisom v Bratislave.
Poradte prosim co by ste vy skusili na mojom mieste ako prve a dakujem.
Co sa ale TRC tyka tak ziadny rozdiel medzi zapnutym a vypnutym TRC nebadam... Takze asi bude nieco v cudu... Co mam skusit skontrolovat ako prve ? Alebo nespekulovat a ist rovno do servisu na diagnostiku ? Uvazujem nad AWF servisom v Bratislave.
Poradte prosim co by ste vy skusili na mojom mieste ako prve a dakujem.
- chmelo
- Toyota guru
Pokiaľ si si nie istý, tak to daj stopro skontrolovať. Ja na AVE cítim, kedy je TRC zapnuté a kedy nie...priebežne to skúšam (hlavne, keď si mi nasadil chrobáka do hlavy ty
).
Keď nabehnem jednou stranou na sneh, alebo zľadovatelý povrch a prudko pridám, tak pekne cítim, ako koleso prehrabne a začne to vyrovnávať, tiež pri tom počuť ten "škrabľavý" zvuk od kolesa....je to ten istý zvuk, ako keď po naštartovaní a rozbehu čekuje ABS, len je to prerušované a trvá to dovtedy, kým koleso nezaberá.
Keď nabehnem jednou stranou na sneh, alebo zľadovatelý povrch a prudko pridám, tak pekne cítim, ako koleso prehrabne a začne to vyrovnávať, tiež pri tom počuť ten "škrabľavý" zvuk od kolesa....je to ten istý zvuk, ako keď po naštartovaní a rozbehu čekuje ABS, len je to prerušované a trvá to dovtedy, kým koleso nezaberá.
Tiez som mal tento problem ked som dostal AVE a skusal som na sotoline TRC a necitil som rozdiel medzi vypnutym a zapnutym problem bol v tom ze sotolina je tak nestabilny povrch ze pri vypnutom TRC sa kolesa prehrabu na pevnu plochu a dokazu skoro rychlejsie zabrat, ale ked som to skusal na asfaltke vsetko fungovalo. Jedna vec co sa mi na tomto nepaci ze ja jazdim dost agresivnym sposobom a pri snehu mam dost velke problemy pri obiehani do kopca. Ked nasi zimou zaskoceny cestari nestihaju clovek podradi a stlaci plyn aby obehol deduska na 120 co ide do kostola hlavne na kasi zacne zasahovat TRC a stracam vykon co je dost nebezpecne. Ale inac pracuje vyborne tak ako povedal chmelo
Avensis D-4D 2.0l ( Berta )
EX Octavia TDI 1.8l ( Adela )
EX 807 HDI 2.2l ( Carmen )
EX Octavia TDI 1.8l ( Adela )
EX 807 HDI 2.2l ( Carmen )
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných