ktore auto je podla vas "najbezpecnejsie"? myslim tak celkovo, najprv, ktory typ, a potom ktora znacka. a nakoniec, ci je medzi toykami nejaky zastupca...
Bezpecnost - toyota alebo nieco ine
Moderátor: Elvis
Bezpecnost - toyota alebo nieco ine
mam jednu dilemu, nie velmi naliehavu, ale aj tak
ktore auto je podla vas "najbezpecnejsie"? myslim tak celkovo, najprv, ktory typ, a potom ktora znacka. a nakoniec, ci je medzi toykami nejaky zastupca...
ACA30-1AZFE-2006
EE111-4EFE-1998
EE101-4EFE-1996 ex
EE111-4EFE-1998 ex
EE111-4EFE-1998
EE101-4EFE-1996 ex
EE111-4EFE-1998 ex
- drgi
- Vševed
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Februára 2005, 21:50
- Kontaktovať používateľa:
Re: Bezpecnost - toyota alebo nieco ine
otazka je, co povazujes za bezpecne auto. ak 3tonovy LC s ocelovym ramom vpredu a zvysenym podvozkom, tak ano, aj Toyota ma bezpecne auto 
'miatka' : Mazda MX-5 Sportive, 2001 (NBFL), 1.8, 128 000 km
no ved ani v tom nemam jasno.. v strete s inym autom je lepsie mat tank, ale ked si to chces rozdat s nejakym pilierom, mozno ani nie...
ACA30-1AZFE-2006
EE111-4EFE-1998
EE101-4EFE-1996 ex
EE111-4EFE-1998 ex
EE111-4EFE-1998
EE101-4EFE-1996 ex
EE111-4EFE-1998 ex
- smutok
- Toyota guru
- Dátum registrácie: Štvrtok, 13. Marca 2008, 15:12
Bezpecnost je velmi otazna vec. V prvom rade je otazka ktoru bezpecnost myslis pasivnu alebo aktivnu.
Pasivna je ta co sa ti snazi zachranit krk v momente narazu. Aktivna zase ta, ktora sa snazi narazu vyhnut.
Co sa pasivnej tyka tak do urcitej miery su smerodatne crash testy, ano neresia vela roznych pripadov ktore mozu nastat na ceste a zaoberaju sa vzdy rovnakym narazom, takze vyrobcovia sa na to mozu pripravit. Ale nemas moznost nasimulovat vsetky pripady. Inac v zasade platia nasledujuce podmienky medzi ktorymi treba najst vhodny kompromis aby nenastal pripad, ze sice zvalcujes vsetko co je pohyblive na ceste ale narazis do muriku a si mrtvy:
1. Hmotnost a vyska auta
2. Velkost deformovacich zon
3. Mnozstvo a kvalita prvkov pasivnej bezpecnosti
4. A hlavne je zachovanie zivotneho priestoru posadky
Pokial sa ti podari najst vhodny kompromis medzi hmotnostou, deformaciou a zivotnym priestorom pre posadku mas bezpecne auto.
Aktivna bezpecnost je zase uplne ina otazka a tam je v principe zasada cim viac pomocnych prvkov s co najrychlejsiu odozvou na zmenu podmienok tym lepsie. Najlepsie je ked bezpecnostny prvok zmenu podmienok predvida. Samozrejme je tam nutna a nevyhnutna podmienka spravneho zasahu tychto prvkov. Ako je zname stroje su sice neomylne ale reaguju presne tak ako su naprogramovane, co znamena, ze v realnych podmienkach mozu dokonca uskodit ako pomoct.
Jeden z prikladov skodenia je napriklad haldex pripojenie zadnej napravy. Na klzkom povrchu ked sa prudko prida a zacnu presmikovat predne kolesa, tak system pripoji zadnu napravu co moze v tom momente viest k tomu, ze extremna nedotacavost sa zmeni na extremnu pretacavost vozidla a mas hodiny. Ale aj napriek tomu system podla naprogramovania funguje spravne.
Takze odpoved na tvoju otazku je, ze kazda automobilka v svojej najvyssiej triede ma bezpecne auto, mozno je zopar takych kde to neplati ale to su vynimky.
Lebo ma dobru pasivnu bezpecnost koli svojej velkosti z ktorej plyne lepsia deformovatelnost a casto velke mnozstvo aktivnej a pasivnej bezpecnosti.
Sorry za dlhy prispevok ale mas az moc komplexnu otazku.
Este netreba zabudat, ze s vekom starne material a pevnost spojov, takze auto ktore bolo pred 10 rokmi na spicke bezpecnosti sa dnes moze rozmaznut o neake Aygo
Ako priklad toto: http://www.youtube.com/watch?v=k3ygYUYia9I
EDIT: este jednotlive modely od toyoty pokial chces max bezpecnost tak bud Toyota LC V8 v plnej bezpecnostnej vybave alebo Lexus LS s plnou bezpecnostnou vybavou.
A naraz do betonoveho pilieru je tvoja blbost, tam ti ziadna bezpecnost nepomoze. Este okrem auta sa treba naucit hlavne zasady defenzivnej jazdy a od nahodnych strelcov co to nezvladnu a napalia do teba ta zachrani len fakt velke auto
Pasivna je ta co sa ti snazi zachranit krk v momente narazu. Aktivna zase ta, ktora sa snazi narazu vyhnut.
Co sa pasivnej tyka tak do urcitej miery su smerodatne crash testy, ano neresia vela roznych pripadov ktore mozu nastat na ceste a zaoberaju sa vzdy rovnakym narazom, takze vyrobcovia sa na to mozu pripravit. Ale nemas moznost nasimulovat vsetky pripady. Inac v zasade platia nasledujuce podmienky medzi ktorymi treba najst vhodny kompromis aby nenastal pripad, ze sice zvalcujes vsetko co je pohyblive na ceste ale narazis do muriku a si mrtvy:
1. Hmotnost a vyska auta
2. Velkost deformovacich zon
3. Mnozstvo a kvalita prvkov pasivnej bezpecnosti
4. A hlavne je zachovanie zivotneho priestoru posadky
Pokial sa ti podari najst vhodny kompromis medzi hmotnostou, deformaciou a zivotnym priestorom pre posadku mas bezpecne auto.
Aktivna bezpecnost je zase uplne ina otazka a tam je v principe zasada cim viac pomocnych prvkov s co najrychlejsiu odozvou na zmenu podmienok tym lepsie. Najlepsie je ked bezpecnostny prvok zmenu podmienok predvida. Samozrejme je tam nutna a nevyhnutna podmienka spravneho zasahu tychto prvkov. Ako je zname stroje su sice neomylne ale reaguju presne tak ako su naprogramovane, co znamena, ze v realnych podmienkach mozu dokonca uskodit ako pomoct.
Jeden z prikladov skodenia je napriklad haldex pripojenie zadnej napravy. Na klzkom povrchu ked sa prudko prida a zacnu presmikovat predne kolesa, tak system pripoji zadnu napravu co moze v tom momente viest k tomu, ze extremna nedotacavost sa zmeni na extremnu pretacavost vozidla a mas hodiny. Ale aj napriek tomu system podla naprogramovania funguje spravne.
Takze odpoved na tvoju otazku je, ze kazda automobilka v svojej najvyssiej triede ma bezpecne auto, mozno je zopar takych kde to neplati ale to su vynimky.
Lebo ma dobru pasivnu bezpecnost koli svojej velkosti z ktorej plyne lepsia deformovatelnost a casto velke mnozstvo aktivnej a pasivnej bezpecnosti.
Sorry za dlhy prispevok ale mas az moc komplexnu otazku.
Este netreba zabudat, ze s vekom starne material a pevnost spojov, takze auto ktore bolo pred 10 rokmi na spicke bezpecnosti sa dnes moze rozmaznut o neake Aygo
Ako priklad toto: http://www.youtube.com/watch?v=k3ygYUYia9I
EDIT: este jednotlive modely od toyoty pokial chces max bezpecnost tak bud Toyota LC V8 v plnej bezpecnostnej vybave alebo Lexus LS s plnou bezpecnostnou vybavou.
A naraz do betonoveho pilieru je tvoja blbost, tam ti ziadna bezpecnost nepomoze. Este okrem auta sa treba naucit hlavne zasady defenzivnej jazdy a od nahodnych strelcov co to nezvladnu a napalia do teba ta zachrani len fakt velke auto
EE111 4EFE ATM3FC, LXH12 2L MTM, SCP10 1NZFE MTM5F, ACV30 2AZFE ATM, ZZE120 4ZZFE MTM5F, KSP90 1KRFE MTM5F, AE111 4AGE MTM6F, NDE180 1NDTV MTM6F, NSP130 1NRFE MTM6FS, ZRE181 1ZRFAE CVT, NHP130 1NZFXE CVT
Najvacsi problem pri bezpecnosti je takzvany problem nekompatibility co znamena ze pri skusobnych crash testoch je auto vystrelovane proti stene alebo oproti rovnakemu modelu. Pri takychto zrazkach sa obidve auta zdeformuju a vseci preziju. problem nastava vtedy ked sa napr. stretne avensis plny najnovsych technologii a stary Range rover. Pri rychlosti okolo 60 km/h vďaka vyssej svetlej vyske rover vylezie na evensisa takze ti nepomoze nic. Pri bocnom naraze je pocitane s tym ze auto ti nabura do prahu ktory je zosilneny, ale pokial auto ktore to do teba napali ma ram vyssie prejde tebou ako nic. V nemecku robili jeden test kde poslali do celneho stretu dva rovnake nove fordy plne vybavene vsetkymi aktyvnymi aj pasivnymi prvkami do jedneho posadili len vodica a do druheho nalozili komplet posadku + batozinu rozdiel vysok bol asi 3cm. Poslali ich celne na seba pri rychlosti 50 km/h auto v ktorom bol len vodic bolo sice na totalku ale vodic prezil len so skrabancami. Posadka druheho auta tym ze do nich naburalo auto len o 3cm vyssie dopadla horsie vodic zlomene spodne koncatiny + tazke zranenia, spolujazdec pomliazdeniny noh a trupu + tazke zranenia, ostatny v aute by prezili bez vaznejsich poraneni. Takze z toho mi vychadza je jedno ake mas auto pokial je vyssie ako to do ktoreho to ides napalit.
Avensis D-4D 2.0l ( Berta )
EX Octavia TDI 1.8l ( Adela )
EX 807 HDI 2.2l ( Carmen )
- smutok
- Toyota guru
Ved preto som spominal aj vysku auta. Ale na ceste plati jedna vec a to je, ze vzdy sa najde niekto vacsi.
V skratke bezpecnost je zalozena hlavne na nasledujucich faktoroch kde je tazko urcit ktory je prioritny:
vaha auta, vyska auta, velkost deformovatelnych zon a zachovanie zivotneho priestoru posadky a az po tomto vsetkom je mnozstvo bezpecnostnych prvkov.
EDIT: A este hlavna otazka je naco ti je najbezpecnejsie auto? Mohol by si trochu priblizit zazitok co ti zmenil priority?
V skratke bezpecnost je zalozena hlavne na nasledujucich faktoroch kde je tazko urcit ktory je prioritny:
vaha auta, vyska auta, velkost deformovatelnych zon a zachovanie zivotneho priestoru posadky a az po tomto vsetkom je mnozstvo bezpecnostnych prvkov.
EDIT: A este hlavna otazka je naco ti je najbezpecnejsie auto? Mohol by si trochu priblizit zazitok co ti zmenil priority?
EE111 4EFE ATM3FC, LXH12 2L MTM, SCP10 1NZFE MTM5F, ACV30 2AZFE ATM, ZZE120 4ZZFE MTM5F, KSP90 1KRFE MTM5F, AE111 4AGE MTM6F, NDE180 1NDTV MTM6F, NSP130 1NRFE MTM6FS, ZRE181 1ZRFAE CVT, NHP130 1NZFXE CVT
no mne nastastie nic, ale auto predomnou sa rozhodlo, ze vyskusa skok do vysky, na dialnici v dazdi, nejakych 5 metrov hore a na strechu..smutok napísal:A este hlavna otazka je naco ti je najbezpecnejsie auto? Mohol by si trochu priblizit zazitok co ti zmenil priority?
no tak nejaky ten novy LC by som bral... ale to by som najprv musel predat barak..
neviete skor, ako je na tom so statistikou bezpecnosti (nemyslim teraz len prvky, ktore ponuka) predosly LC 120? co som len tak zbezne pozeral v bazaroch, idu ceny od 500k, co som bol trochu prekvapeny.
ACA30-1AZFE-2006
EE111-4EFE-1998
EE101-4EFE-1996 ex
EE111-4EFE-1998 ex
EE111-4EFE-1998
EE101-4EFE-1996 ex
EE111-4EFE-1998 ex
- smutok
- Toyota guru
Co si presne predstavujes pod pojmom statistika bezpecnosti?
Lebo jedina statistika aspon trochu odpovedajuca realite bol by pocet umrti proti poctu nehod jednotlivych modelov.
Pokial by sa ti stalo neco podobne na akom kolvek aute nemas sancu pokial nemas vnutri ram.
Ale z celkoveho pohladu najbezpecnejsi mas kamionovy tahac.
Lebo jedina statistika aspon trochu odpovedajuca realite bol by pocet umrti proti poctu nehod jednotlivych modelov.
Pokial by sa ti stalo neco podobne na akom kolvek aute nemas sancu pokial nemas vnutri ram.
Ale z celkoveho pohladu najbezpecnejsi mas kamionovy tahac.
hej, aj nad tym som uz premyslal, skoda tej jeho maximalky )))))
ale vazne, skor by som postavil otazku v style, co je podla vas (naj)bezpecnejsie do cca 600-800k.. s tym, ze v pripade toyoty je vecsia pravdepodobnost, ze naklady u jazdeneho vozu sa rapidne nezvysia..
ale vazne, skor by som postavil otazku v style, co je podla vas (naj)bezpecnejsie do cca 600-800k.. s tym, ze v pripade toyoty je vecsia pravdepodobnost, ze naklady u jazdeneho vozu sa rapidne nezvysia..
ACA30-1AZFE-2006
EE111-4EFE-1998
EE101-4EFE-1996 ex
EE111-4EFE-1998 ex
EE111-4EFE-1998
EE101-4EFE-1996 ex
EE111-4EFE-1998 ex
Suhlasim s navrhom hore Kup si tatru nalep na nu nalepku toyota a tvar sa ze je to toyota a navyse tatra bez korby a nakladu ma taky odpich ze na ciare das pomaly aj porsche
Avensis D-4D 2.0l ( Berta )
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných