Nuz, kedze je docela uhorkova sezona, a na auto teraz nemam tolko casu, tak tu odomna nepribudaju skoro ziadne zaujimave posty, za to sa ospravedlnujem.
Aby som prispel aspon niecim... Bol som tak trocha vyhecovany, aby som skusil odmerat dynamicke zrychlenie 80-120 km/h na roznych prevodovych stupnoch. Kedze dvojka taha len asi do 100 km/h, skusal som stupne 3, 4, 5 a 6. Povodne som to chcel vyskusat na jednej okreske, kde sa sice rovinka ako taka nachadza, ale z profilu je to skor taka dolinka, takze tu meranie neprichadzalo do uvahy. Takze som sa dnes v noci vydal na vypadovku z Brna na Bratislavu, a na co najrovnejsej trati som odmeral nasledovne zrychlenia. Len pre poriadok, kazde meranie som opakoval minimalne 2 krat, s tym, ze tu uvadzam priemer z tychto merani. Ono to nie je az take dolezite, kedze merania na 3, 4 a 5 stupni sa lisili len v jednej desatinke sekundy, iba meranie na 6 sa lisilo styrmi desatinami. Teplota vonku bola 23°C. Na meranie som pouzil SW Torque pre Android, ktory bezal na mojom mobile (Sony Ericsson Xperia Arc), ktory bol cez Bluetooth spojeny s nejakym cinskym OBD II readerom, ktory som objednaval z eBayu.
Takze vysledky.
80-120 km/h na 3: 5,3 s
80-120 km/h na 4: 6,6 s
80-120 km/h na 5: 9,6 s
80-120 km/h na 6: 11,4 s
Ono uprimne, ked predbieham v takejto rychlosti, tak si vzdy podradzujem do 3, alebo 4, a je vidiet, ze tieto stupne su na dane predbiehanie aj pouzitelne (na 3 sa este okolo 100 dostavam do liftovej zony), 5 a 6 su uz moc pomale. Ono sa vdaka atmosferickemu motoru pod kapotou nie je moc comu cudovat, na nahonene turbo motory dneska so stovkami Nm skoro uz od volnobehu pochopitelne nemam. Napr. takeho kukiho by som predbehol jedine, ak by som ja zacal zrychlovat na 3, a on na 6, uz keby som bol na 4, tak by som tento suboj tesne prehral.
A co to pre mna vlastne znamena? Mozno prekvapujuco nic. Hore uvedene vysledky su pre mna len cislami. Mozno sa tu opat rozbehne burliva debata, ale ja viem jedno. Stale pokladam svoje auto a hlavne jeho motor za absolutny klenot, ktoreho sa v ziadnom pripade nebudem dobrovolne zbavovat. A aj ked s dnesnymi turbomotormi co sa vykonu uz nemozem drzat krok, stale na moze utesovat myslienka, ze ja sa na poslednych 2000 otacok mozem len a len tesit, zatial co oni sa na moju redlinu ani nahodou nedostanu, a navyse poslednych 2000 otacok mozu len smutne sledovat, ako im ich stovky Nm po desiatkach miznu, s kazdym dalsim priblizenim k redline... A o zvuku mojho motoru, v porovnani so stvor valcovymi turbo motormi, ani nehovorit, hlavne pri bliziacom sa obmedzovaci