Tento príspevok bude asi trošku dlhší.. Počasie bolo cez víkend nemasné-neslané, takže ideálne na umývanie auta

Dostal som sa tak k otestovaniu všetkých vecičiek dávnejšie kúpených a spravil som autu jarnú údržbu čo sa exteriéru týka. Či to nazývať vyslovene detailingom neviem, nicméně všetky postupy boli zachované. Takže pekne po poriadku.
Použité veci:
PH neutral šampón
rukavica na umývanie
šušiaci uterák
clay bar
ValetPro Citrus Bling
Izopropylalkohol (IPA)
AG Super Resin Polish
CG XXX HardCore Paste Wax
mikrovláknové utierky
mikrovláknové aplikátory
W5 Čistič diskov
W5 Tyre Care
čistá voda

a to čo som zabudol
Čas práce: 7,5hod
1) Umývanie
Špinavé auto som najskôr opláchol čistou vodou. Potom som zobral 2 vedrá a nasledovala tzv. two bucket metóda. Do jedného vedra som dal PH neutrálny šampón a rukavicou pekne pobehal po aute, samozrejme oplachoval som v druhom (čistom) vedre. Na záver tohto procesu nasledovalo vysušenie sušiacim uterákom.
Foto pred a po umytí
2) Clay
Ak by niekto nevedel jedná sa o takú plastelínu (clay = hlina), ktorá dokáže vyzbierať nečistoty, ktoré ostali aj po umývaní auta (napr. brzdový prach a pod). Či je ho treba použiť sa zisťuje napr. plastovým sáčkom (napr. taký čo sa používa pri počítačových komponentoch), do ktorého strčíme ruku a pokiaľ cítime, že povrch nie je hladký tak treba použiť clay. Toto testovanie som s radosťou preskočil, keďže som vedel na 100%, že u mňa bude clay treba. Odlomil som kúsok z clay-u a vytvaroval takú menšiu placku. Ako lubrikant som použil ValetPro Citrus Bling zriedený v pomere 1:16. Pomocou rozstrekovača som naniesol lubrikant a začal clayom čistiť jednotlivé sekcie na aute. V živote som túto srandu nepoužíval takže som mal pred tým rešpekt, ale ako sa píše na weboch bola to pohodička a vôbec sa netreba báť. Keď cítite, že clay prestáva kĺzať tak proste pridáte lubrikant. Bolo krásne na cítiť na clay-i kde je viac nečistôt a kde menej, od toho aj záviselo ako často bolo treba prekladať clay. Niekedy bol špinavý po pár dcm2, niekedy vydržal pomaly aj 1m2. Najviac nečistôt bolo samozrejme v okolí kolies/blatníkov a na podbehoch, tam bolo treba prekladať clay pomerne často. Po clayovaní ostal lak krásne hladký, bola radosť sa ho dotýkať. Jedinú chybu som spravil, že som po vyčistení sekcie nezotrel lubrikant utierkou, ostal mi po clayovaní na niektorých miestach taký "clay-lube spot". Tak či onak som chcel auto ešte dočistiť takže som zobral pripravený 20%-ný roztok IPA (inak dá sa využiť ako podklad pre vosk namiesto leštenky) a tým som celkom slušne zotrel aj spomínaný spot. Každému kto sa clay-u bojí alebo v ňom nevidí zmysel (tak ako som ani ja) tak ho môžem len odporučiť, osobne mám nejaký najlacnejší z ebay-u za pár € a svoju prácu si spravil (z môjho pohľadu) na výbornú. Naozaj netuším v čom by mohol byť akože lepši clay s cenovkou okolo 20 €. Guma ako guma

Foto namixovaného lubrikantu, čistý clay a clay po očistení menej či viac zanesených miest
Uvedené kroky mi trvali asi 2 hodiny, ale z hľadiska globálneho aspektu sa mi zdalo, že to ide celkom v pohode a relatívne ľahko. Mal som ale zlé tušenie, že všetko si vynahradím v kroku 3 - pri leštení..
3) Leštenie
Ako leštenku som mal pripravený AG Super Resin Polish. Naniesol som na mikrovláknový aplikátor a začal rozotierať po laku. Vtedy sa potvrdili moje obavy, že to bude celkom makačka a čas zrazu išiel ukrutne rýchlo a leštenie ukrutne pomaly

Samozrejme neočakával som žiadne mimoriadne výsledky vzhľadom na stav môjho laku, ak by som to chcel spraviť na 98,2435 % tak by pomohlo len strojové preleštenie a to v niekoľkých krokoch. Prácu s SRP som ukončil po 3hod a po absolvovaní tejto "posilky" som definitívne opustil moju myšlienku, že by som to možno pár-krát zopakoval. Však ono to po 4-5 prelešteniach dáva SRPčko super výsledky, že..

Trošku ale SRPčko pomohlo, niektoré mini štrabančeky zmizli no žiadne zázraky sa samozrejme nekonali a išlo mi najmä o vytvorenie pevnej väzby leštenka - vosk.
Kľučka pred a po
Niektoré škrabance SRP zakryl
Vľavo pred leštením, vpravo po. Trošku tomu SRP pomohol.
Predný blatník pred a po
4) Voskovanie
Na takto pripravený lak som sa rozhodol aplikovať vosk od CG XXX HardCore Paste Wax. Nanášanie mikrovláknovým aplikátorom bolo v podstate bezproblémové, osvedčilo sa naozaj dodržiavať čo radí CG - "Less is more" (menej je viac). Ono totiž začal som nanášať na auto vosk, postupoval som po jednotlivých dieloch a naivne som si myslel, že stihnem takto pripraviť celé auto a potom to už len doleštím mikrovláknom. Omyl, CG píše naniesť a nechať 15-20min pôsobiť a potom rozleštiť. Mno, osobne sa mi tých 20min zdala skôr vrchná hranica, nie že by sa ten vosk nedal potom rozleštiť, ale tých 15min bolo podľa mňa optimum. Takisto veľmi záležalo na nanesenej vrstve, ak bola hrubšia (a tým hrubšia myslím naozaj len o trošku hrubšia ako vlas) tak to po 20min išlo horšie rozleštiť. Nie, že by sa to nedalo, ale človek musel zbytočne trošku viac tlačiť na mikrovlákno a po tréningu s SRP by som si to veľmi rád odpustil

Nakoniec mi aj voskovačka zabrala cez 1,5hod, rozmýšlal som dať aj druhú vrstvu ale po tomto som si to rozmyslel a aplikoval radšej Quick Detailer. QDčko som získal opäť pomocou Citrus Blingu, tentokrát bolo treba namixovať pomer od 1:3 po 1:5, ja som zvolil 1:4 lebo tento slúži aj ako čistič skiel. Pobehal som s QD okolo auta, rozlešťovanie bolo samozrejme už lahodné, krásne bolo vidno ako vosk na aute pôsobí, robili sa také maličké kvapôčky (aj napriek tomu, že QD išlo z rozpračovača). Po 2hod voskovania a QDčkovania som si povedal, že "fertig"

Proces voskovania
Namixovaný QD
5) Sklá a kolesá
Na úplný záver som očistil šklá (o5 poslúžil Citrus Bling zriedený 1:4), kolesá a impregnoval pneu, na tie poslúžili vecičky z Lidlu, výsledok je myslím slušný.. Nejako tie kolesá až tak neriešim kedže som názoru, že kolesá budú aj tak skôr či neskôr špinavé a úplne lesklé pneu mi prídu dosť neprirodzené. Ale samozrejme hnedé od blata byť tiež nemusia

Poriadne kolesá vyčistím keď budú z auta dole, takto to bolo len tak narýchlo.
Kolesá pred a po
Finálny výsledok
No a keďže začalo mierne popŕchať tak som auto nestihol ani poriadne vyfotiť a šup s ním hneď do garage. Viditeľne ale ožilo, z pár metrov vyzerá dosť dobre, samozrejme pri detailnejšom pohlade sú vidno chyby laku. V každom prípade z mojej strany veľká spokojnosť, čas strávený na aute neľutujem a ten pocit je naozaj skvelý. Najbližšia takáto údržba bude pravdepodobne až na jeseň, priebežne budem len obnovovať ochrannú vrstvu (QD príp vosk).
Pre neznalých ešte pripíšem spotreby materiálov:
Clay bar - z "mydlovej tehličky" som odlomil možno desatinu, túto jednu placku som použil na celé auto a stále je ešte v dosť použiteľnom stave. Treba len často prekladať.
ValetPro Citrus Bling - záleží na čo všetko sa použije, z clay lube išlo z 500ml preč tak 350-400ml (moc som nešetril), naopak z QDčka skoro neubudlo (z 500ml flaštičky ubudlo možno 100ml)
AutoGlym Super Resin Polish - z neho ubudlo asi najviac, zo začiatku som možno trošku šetril, ale potom som dával radšej viac a snažil sa poctivo rozotrieť. Ubudla možno 1/4 flašky (?), ťažko sa to odhaduje.
Vosk CG XXX HardCore Paste Wax - ubudlo pár gramov, takýmto tempom to vyzerá ešte na takých možno aj 100 voskovaní takže jeho výdrž vidím v rokoch.
Ak ste došli s čítaním až sem tak ďakujem za pozornosť